nlc.hu
Mindennapok

Koronavírus. több magyar oltatná magát

Nő az oltási kedv: ötből már négy magyar akar vakcinát

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból kiderül, hogy a magyarok már csak 18 százaléka utasítja el a vakcinát.
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának beadására készül egy egészségügyi dolgozó. (

Az utóbbi hetekben kitartóan emelkedik azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen – írja a Napi. hu a KSH legújabb, immár huszonegyedszer elkészített felmérése nyomán. Bár még mindig magas a bizonytalanok aránya, hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat.

Az adatokból kiderül, hogy míg a 2020. november 30-ával kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány fokozatosan emelkedett, a mérés huszadik hetében már 61,7 százalék volt, majd a következő héten 64,8 százalékra nőtt, azaz immár ötből három megkérdezett hajlik erre – ez abszolút csúcsot jelent.

A KSH friss felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 82 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 82 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják – ugyanakkor a válaszadók fele (56 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top