nlc.hu
Mindennapok

Egyenlő bérezés napja: két hónapot ingyen dolgoznak a nők

Bérkülönbség: két hónapot ingyen dolgoznak a nők Magyarországon

Magyarországon 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak.
Nők az irodában

A férfiak és nők fizetése közötti szakadék világszerte probléma, országonként eltérő mértékben, de a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten – írja a 24.hu.

Így a magyar egyenlő bérezés napja 2022-ben október végére esik, ettől a naptól számítva a nők a férfiakhoz viszonyított alacsonyabb keresetük miatt az év végéig ingyen dolgoznak.

Persze a legtöbb országban, így nálunk is a törvények szerint egyenlő munkáért egyenlő bér jár, de a gyakorlatban ez nem valósul meg, és más okok is szerepet játszanak a bérkülönbségben. A nők sok esetben egyszerűen kevesebb időt töltenek fizetett munkában, mivel több időt töltenek fizetetlen, láthatatlan munkával – véli Zorigt Burtejin, az Egyenlítő Alapítvány szakértője, kutató, politológus.

A nők sokszor megszakítják a karrierjüket, szüléskor beszakad a bérük, és a nyugdíjig sem érik utol a férfiakat. A munkáltatók diszkriminációja mellett a nők általában kevesebb fizetést kérnek az állásinterjúkon, és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top