Mindennapok
Szponzorált tartalom

Így stresszelünk mi, nők

Vajon ugyanúgy reagálnak a nők a stresszre, mint a férfiak? Tudományos kutatások nélkül is állíthatjuk, hogy nem, arról viszont már kevesebben tudnak, hogy nemcsak a viselkedésünkre, de a szervezetünkre is másként hat a feszültség.

A stressz önmagában nagyon is hasznos dolog, hiszen a túlélést segíti azzal, hogy felpörgeti az agyat, amely így a nehéz helyzetekben gyorsabban és hatékonyabban reagál. Ez tehát a stressz „kémiája” dióhéjban, amely egyforma mindkét nemnél, ám a viselkedésben mutatott reakciók már karakteresen eltérőek a férfiaknál és a nőknél, ha frusztráló élethelyzet adódik.

A nőknek és a férfiaknak egészen eltérő stratégiáik vannak a stressz kezelésére (fotó: profimedia.hu)

A nőknek és a férfiaknak egészen eltérő stratégiáik vannak a stressz kezelésére (Fotó: profimedia.hu)

Mi megszelídíteni akarjuk a stresszt, a férfiak legyőzni

Míg a férfiak racionális alapon és erőből próbálnak úrrá lenni a problémán és általában harcosan szembeszállnak vele – vagy megfutamodnak –, addig a nők többnyire érzelmi választ adnak, és a feszültség feloldására törekedve úgynevezett gondoskodó-oltalmazó reflexszel felelnek. Egyszóval a férfi harccal, a nő barátságossággal igyekszik a stresszhelyzeteket kezelni általában.

A nők szervezetét jobban rombolja a feszültség

Ha a stressz rövid ideig tart és nem gyakori, addig ezek a technikák hatásosak is lehetnek, ám elhúzódó és sűrűn ismétlődő pszichés nyomás esetén az ösztönök mellett a test is elkezd válaszreakciókat adni. Igen, jól tippelsz, ha azt gondolod, hogy ezek a válaszreakciók többnyire betegségek képében mutatkoznak meg, és sajnos az is igaz, hogy a nőknél erőteljesebben és látványosabb károkat okozva bukkannak fel e betegségek.

A Yale egyetem kutató szerint a nők jóval több stresszel kapcsolatos panaszt (például fejfájást, gyomorproblémákat, kimerültséget, ingerlékenységet és szomorúságot) élnek meg, mint a férfiak, és hamarabb jelentkeznek náluk a komolyabb problémák is a feszültség hatására. Az egyetem munkatársai kimutatták azt is, hogy a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje memóriaromlást, sőt az agy zsugorodását is előidézi már a középkorú, egyébként egészséges nőknél is, míg a férfiaknál ilyen drámai hatások csak jóval hosszabb távon lépnek fel.

Egyszóval nekünk, nőknek a nyugalomra és a harmóniára fizikai okokból is nagyobb szükségünk van, mint a férfiaknak. De mit tehetünk azért, hogy az életünkben felbukkanó stressz hatásait csökkentsük?

Hogyan győzhetjük le a stresszt?

Az első és legfontosabb, amit tehetünk ennek érdekében, hogy a szervezetünket jó kondícióban tartjuk, és biztosítjuk neki mindazon anyagokat, amik az egészséges működéshez szükségesek. A magnézium például alapvető fontosságú e tekintetben, hiszen ha ennek szintje lecsökken, az idegrendszerünk védtelenebbé válik a stressz káros hatásaival szemben. Ezért különösen fontos, hogy a megfelelő magnézium-bevitelre figyeljünk: egy felnőtt ember esetében ez 300-350 mg naponta. Bizonyos élettani állapotokban, mint például a terhesség, a szoptatás, nagyobb fizikai terhelés, az ajánlott mennyiség 450 mg is lehet. Tartózkodjunk azonban a túladagolástól, mert ez akár hasmenést, izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, gyomorgörcsöt és légzési nehézséget is okozhat.

Az emberi kapcsolatok is gyógyító hatásúak

A megfelelő fizikai állapot mellett a nőknek különösen hatékony fegyver a stressz leküzdésére a szoros szociális kötődések kialakítása. Magyarul egy csevegős kávézás a barátnőkkel, a társasági élet, a családtagokkal ápolt jó viszony a nehéz helyzetekben képes túllendíteni a stresszes helyzeten minket, és megelőzi, hogy a feszültség a testükben és lelkükben tartós károkat okozzon.

 

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top