nlc.hu
Lendülj formába

5 káros diéta

5 diéta, amit véletlenül sem szabad kipróbálni

Hagyd a csodadiétákat az új évben, némelyik akár még az egészségedre is ártalmas lehet.

Az emberi szervezet olyan, mint egy kifinomult, jól összehangolt műszer, melynek érzékeny működését könnyen felboríthatjuk egy-egy felkapott diétával, amiből naponta újat találunk a neten. Mutatjuk a divatos, ám annál károsabb diétákat, amiket kerülj el jó messzire, ha jót akarsz magadnak és egészségesen szeretnél lefogyni.

1. Egyél úgy, mint a babák!

Egyszerűnek tűnik a bébiétel-diéta: két hétig csak bébiételt kell enni naponta öt étkezésre. Talán még azt is mondanánk első pillantásra, hogy nem olyan rossz ötlet, hiszen a bébiételekben legalább van némi gyümölcs és zöldség, ám érdemes azt is számításba venni, hogy milyen kevés mennyiség és kalória van ezekben az ételekben. Nem felnőtteknek találták ki ugyanis, azaz, ami elég egy babának, nem lesz elég neked. Jó eséllyel kiéhezteted ezzel a diétával a szervezetedet annyira, hogy ha le is megy pár kiló a két hét alatt, duplája jön vissza, amint normálisan kezdesz újra étkezni.

2. Aludd magad vékonyra!

A Csipkerózsika-diéta lényege a nevében rejlik: ha éhes vagy, aludni kell, így nem viszed be a szervezetedbe a sok kalóriát. Tehát a diétázás tulajdonképpen alvásból áll, ami viszont eléggé nehezen egyeztethető össze az élettel, hiszen ha folyton alszunk a fogyás kedvéért, akkor mikor fogjuk elvégezni a munkánkat és megszeretgetni a családtagjainkat? A legnagyobb probléma ezzel a diétával az, hogy a követői sok esetben erős altatókat szednek, mert nem tudnak csak úgy aludni egy csomót az éhség ellen, márpedig ezzel komoly veszélybe sodorják az egészségüket.

Ne dőlj be a csodadiétáknak!

Az egészséges ételekből finom és laktató diétát lehet összeállítani (Kép: Unsplash)

3. Szopogass jégkockát!

Természetesen a jégkockadiéta esetében nem arról van szó, hogy csak és kizárólag jégkockán kellene élni, hanem a nagy trükk az, hogy amikor éhes vagy, szopogass el egy jégkockát. A diéta követői szerint azért jobb a jégkocka, mint egy pohár víz, mert kalóriát éget a szervezet azzal, hogy fel kell melegíteni a jeget. Csak az a nagy gond ezzel a diétával, hogy nem tudod átejteni a saját agyadat, nem éred el azt a célt a jégkockák szopogatásával, hogy telítettségérzeted legyen, sőt, csak még inkább rád fog törni kis idő elteltével a farkaséhség.

4. Éhes vagy? Itt egy kis vatta!

Ha a teljesen őrült diétákat vesszük sorra, akkor nem maradhat ki a vattadiéta, melynek állítólag több nagy sztár is a követője, akik boldogan eszik a vattát nassolás helyett és jól lefogynak tőle. Természetesen rendkívül veszélyes, ha bárki is vattát eszik, soha, semmilyen körülmények között nem szabad ezt a diétát követni. Sokkal több értelme van, ha nyers zöldségeket rágcsálsz a vatta helyett, alig jelentenek kalóriát, egészségesek, és ami a legfontosabb, nem kerülsz miattuk kórházba.

5. Kizárólag gyümölcs kerüljön a tányérra!

A gyümölcsdiéta egyik leghíresebb követője Steve Jobs volt, úgyhogy joggal gondolja azt az egyszeri fogyókúrázó, hogy biztos egészséges és jó diétáról van szó, ám mégsem ajánlott követni ezt az étrendet. Ebben az elég extrém diétában csak gyümölcsök, spenót, sárgarépa és uborka szerepel, és bár egy német táplálkozástudós dolgozta ki a diéta alapjait, mára már kiderült, hogy nem tesz annyira jót az egészségnek, mint régebben hitték.

A probléma az a gyümölcsdiétával, hogy sok olyan tápanyag van, amit nem lehet gyümölcsökkel bejuttatni a szervezetbe, fehérje- és zsírhiány is kialakulhat miatta, márpedig a szervek, az agy és a hormonális rendszer megfelelő működéséhez ezekre is szükség van. Mellette pedig a sok gyümölcscukor túlterhelheti a hasnyálmirigyet, ha hosszú távon követjük ezt a diétát. Azt javasolnánk ezek fényében, hogy inkább maradjunk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnál és mozgásnál, ha a fogyás a cél ebben az évben.

Inspiráló fogyások:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top