Élet mellrákkal

Mellrák és anyaság – lehet még így is gyerekem?

Az emlőrák döntő többségében az 50 feletti nőket érinti, de ritkábban előfordul olyanoknál is, akik még szülés előtt állnak, vagy pedig még további gyermekeket szeretnének vállalni. Sokan elkeserednek, amikor fiatalon kiderül róluk, hogy mellrákban szenvednek, pedig számukra is van remény: gyermekvállalásra még mellrák után is van esély.

Az első gyermek vállalásának ideje egyre jobban kitolódik, és gyakori, hogy a nők csak a 30-as éveikben alapítanak családot, és a negyvenhez közelebb szülik meg első gyermeküket.

Mellrák és anyaság – lehet még így is gyerekem?

Nagyon sok tényezőtől függ, hogy egy mellrákos megbetegedés után vállalhat-e még gyermeket egy nő. Elsősorban természetesen meg kell küzdeni a betegséggel és fel kell épülni belőle ahhoz, hogy egyáltalában szóba jöhessen a terhesség. Minél fiatalabb a beteg, annál valószínűbb, hogy erre lehetősége is lesz, mert a fiatal szervezet jobb eséllyel őrzi meg a fogamzóképességét a betegség kezelésével járó sugár- és kemoterápiák után. (Az viszont rendkívül fontos, hogy ilyen kezelések alatt nem szabad teherbe esni!)
A hormonális kezeléseknél is hasonló a helyzet: a fiatalabb betegeknek jobbak az esélyei, hiszen az ő szervezetük könnyebben regenerálódik az ilyen kúrák után, amelyek ráadásul általában hosszú ideig – nemritkán öt évig tartanak. Mivel egyes melldaganattípusok érzékenyek a petefészek által termelt ösztrogénre, ezért a kezelések során ennek termelődését leállítják az orvosok, ami egyúttal a menzesz abbamaradását is jelenti – így értelemszerűen csak akkor eshet legközelebb teherbe a beteg, amikor a kúra után a ciklus újra elindul. Ez egy 5 éves hormonterápia után 3-6 hónappal szokott bekövetkezni.

A terhesség “gyógyszer az emlőrák ellen”

A teherbe esés lehetősége és az egészséges gyermek világrahozatalának esélye tehát nem kizárt mellrákból való felgyógyulás után sem, de túl sok reménnyel nem kecsegtetnek az orvosok: a nők kis százalékának marad esélye a babaszülésre emlődaganatos betegség után – elsősorban azért, mert a kezelések hossza miatt “kifutnak” az időből.
A legújabb kutatások viszont kimutatták, hogy minél fiatalabban kezd valaki szülni és minél több gyermeknek ad életet, annál kisebb eséllyel éri utol a mellrák. Érdemes ezért a kordivattal szembemenve a lehető leghamarabb elkezdeni a gyermekszülést, még ha a karrierlehetőségek csábítása és az egzisztenciális versenykényszer arra is ösztönözné a nőket, hogy a szülést halasszák későbbre, mikor már mind a karrierjükben, mind a vagyoni helyzetükben biztos lábakon állnak. A mérleg másik serpenyőjében ugyanis az egészség és a családalapítás áll, márpedig jó esetben a munka és az egzisztencia ezeket szolgálják, és nem fordítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top