#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Menstruáció: önbizalmat ad, vagy még mindig tabu?

Menstruáció: önbizalmat ad, vagy még mindig tabu?

Nem vagyunk egyformák, ezért nagyon különbözően gondolkodunk a testünkről és a ciklusunkról is. Sokan szinte elképzelhetetlennek tartják, hogy partyt rendezzenek a lányuknak az első menstruációja alkalmából, a rokonoknak és barátoknak küldött üdvözlőkártyákból pedig csak viccből vásárolnának pár darabot Magyarországon.

Hogy jó-e egy ilyen party vagy inkább kellemetlen, azt nem is nekünk kell eldönteni, hanem azoknak, akik részt vesznek benne. Mindenesetre meggondolandó, hogy miért viszolyognak a legtöbben ezektől a kis ünnepségektől, amikor az élet más eseményét boldogan „megünneplik” még akkor is, ha az épp olyan bizarr egy kívülállónak. Ilyen például a szobatisztaság, vagy az első barátnő, hogy sok vallási szertartásról ne is beszéljünk!

A menstruáció egyszerűen nem lehet tabu, hiszen Magyarországon átlagosan 12,6 éves kortól kezdődően egészen a menopauzáig, vagyis az utolsó menstruációs vérzés időpontjáig az 51. életév betöltéséig havonta négy-öt napig minden nővel megtörténik. Vagyis körülbelül 456-szor menstruálunk évente, mégis a legtöbben még a férjükkel se beszélnek a ciklusukról.

Sokan úgy érzik, hogy a menzesz az egy olyan tabu, amit egyszerűen nem illik átlépni. A nők maguk intézik a női higiéniai termékek beszerzését, és csak a legritkább esetben küldik a férjüket ilyesmiért, pedig többségüknek egyáltalán nem okoz gondot egy csomag intim betét megvásárlása. De miért is okozna, hiszen a mindennapi élet része az a havi pár nap is, amikor a nők menstruálnak. Mégis, mi nők is tartjuk magunkat a konvenciókhoz, és igyekszünk rendes lány módjára menstruálni, vagyis úgy, hogy arról lehetőleg senki ne tudjon semmit, és még csak nyoma se legyen az életünkben.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Uralkodunk magunkon, amikor a PMS tünetei szétfeszítenek.

Mosolygunk, ha a görcsöl a hasunk.

110 százalékot teljesítve sportolunk, dolgozunk, és még a házimunkából is kivesszük a részünk, pedig szívünk szerint a fotelban gubbasztanánk egy bögre teával.

Havonta legalább egy hét azzal telik az életünkből, hogy a kellemetlenségeink ellenére úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben volna, és senkinek még csak észre sem veszi, hogy éppen megjött a menzeszünk.

Tudnunk kell, hogy erre senki nem kötelez minket, teljesen rendben van az is, ha nincs kedvünk másoknak megfelelni, és az is, ha inkább visszahúzódunk pár napig.

De ha mégis úgy döntünk, hogy a menzeszünk alatt is száz százalékot nyújtunk az élet minden területén, akkor legalább legyünk nagyon büszkék magunkra!

A testünk minden hónapban megérlel egy petesejtet, amiből akár egy új élet is lehet.

Töltsön el belső büszkeséggel, hogy mennyire erősek vagyunk, amiért ezt is elbírjuk, elviseljük.

Kutatások bizonyítják, hogy az anyák és lányaik mestruációval kapcsolatos élményeinek nagyfokú hasonlósága, illetve az ikerkutatások eredményei is azt támasztják alá, hogy a környezeti hatások sokkal inkább meghatározzák a menstruációval kapcsolatban kialakult vélekedést, mint a genetikai faktorok.  Érdemes tehát átgondolnunk, hogyan is viszonyulunk a saját testünkhöz, a menstruációnkhoz.

Ha elakadunk, vagy gátlásaink vannak saját magunk elfogadása terén, számos módszer lehet segítségünkre ebben.

A Kriston-módszer egy Kriston Andrea által fejlesztett módszer, mely a nők és férfiak alhasi egészségét tartja szem előtt. Célja, hogy a kliens önsegítő módszerre tegyen szert. Három összetevőből áll: gátizomtorna, pszichoszomatika, és a szokások áthangolása, ami kihagyhatatlan a tartószalagok és a gátizmok erejének megóvása érdekében. A módszerben résztvevők 86 százalékának pozitív irányba változik a viszonya a menstruációval kapcsolatban, a görcsre panaszkodó résztvevők a következő hónapban 48,7 százalékban már nem észlelnek fájdalmat.

Az Aviva-módszer a magyar származású Aviva Gabriella Steiner nevéhez kötődik. Az alhas, a belső hasi, a gátizmok és a farizmok megmozgatásával éri el pozitív hatását. Az egész testes, táncos mozdulatok hatására fokozódik az altest artériás, vénás és nyirokkeringése, így javul a tápanyag-ellátottsága és a salakanyagok elszállítása. Ez segít a nemi szervek egészséges működésében, ami a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is hatással van.

A módszerrel leginkább a kismedencei részre, az úgynevezett dolgozó zónára koncentrálnak a résztvevők, ezen a részen fokozza ugyanis a torna a vérkeringést és ezáltal javítja a szervek vitamin- és hormonellátását. A mozdulatok közvetlenül és közvetetten is befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és segítik kiegyenlíteni azok hormontermelését. A gyakorlatok nagy része olyan medencebillentéseket, csípőforgatásokat tartalmaz, ami a petefészek környékét feszíti vagy ernyeszti el, így aktivizálva annak megfelelő működését.

De bátran kérhetjük pszichológus, esetleg coach segítségét is, ha úgy érezzük, támogatásra szorulunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top