nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Menstruációs görcs

Miért görcsöl a hasunk menstruációkor?

Gondolkoztál már azon, miért görcsöl a hasunk, amikor menstruálunk? Utánajártunk, mi váltja ki a menstruációs görcsöket.

Habár a PMS-t, azaz a premenstruációs szindrómát mindannyian másként éljük meg, utána, a menstruáció alatt a hasi görcsöket sokan tapasztaljuk. De vajon, mitől görcsöl a hasunk?

Hasfájástól a fejfájásig

A pubertás és a menopauza közötti időszakban – amennyiben nem vagyunk várandósak – a menstruáció azt jelzi, hogy a ciklusunk normálisan működik. Persze, ez sovány vigasz lehet, ha a menzeszt megelőző PMS időszakába lépünk, annak több tünetét is tapasztalva. A ciklusunk alatt a hormontermelődésünk megváltozik, ami befolyásolhatja azt, miként érezzük magunkat: a hormonjaink hatással vannak az érzelmi, a mentális és a fizikai állapotunkra egyaránt.

A PMS számos tünettel jelez, amikor a szervezetünk a periódusunk utolsó fázisába lép. Ilyenkor feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, és hajlamosabbak lehetünk szorongani is. Emellett érzékenyebb lehet a mellünk, fájhat a fejünk, és sóvároghatunk bizonyos ételek, főleg az édességek után.

Ebben az időszakban rendszerint jobban visszatartja a szervezetünk a vizet, így előfordulhat, hogy puffadunk, és jobban feszül a mellünk, nehezebben gomboljuk be a nadrágunkat. A tünetek azonban nemcsak egyénenként, hanem havonta is változhatnak: van, amikor a fejed fáj, máskor a melled feszül, megint máskor pedig szinte nem érzel semmit. A PMS időszaka után belépünk a periódusunk utolsó szakaszába: elkezdünk menstruálni, és a menzesz első napjairól sokunknak a görcsös hasfájás jut az eszünkbe.

Mi okozza a görcsöket?

Tény, a menstruációs görcsök kellemetlenek, de miért fáj a menstruáció? Az ok a méhben keresendő: a menstruáció alatt a méh összehúzódik, görcsbe rándul, mégpedig azért, hogy a nyálkahártya leváljon a faláról, és távozni tudjon menstruációs vérzés képében a szervezetünkből. A méh görcsbe rándulása az a mozgás, ami elősegíti a vér távozását a hüvelyéből.

Menstruációs görcsoldás

A menstruációs görcs természetes, de kellemetlen jelenség, azonban tehetsz az enyhítéséért (Fotó: Getty Images)

A menstruációs görcsök a menstruáció első néhány napjában a legrosszabbak, amikor a vér távozásra ösztökélése a legnehezebb a méhünk számára. A menstruációs görcsök enyhítésére számos módszer létezik. Komfortosabbá teheted a nehéz órákat azzal, ha a hasadra és a derekadra meleg vizes palackot teszel. A meleg segít ellazítani az izmokat és ez által a fájdalom is enyhülhet. Ugyanezt a hatást érheted el egy meleg fürdővel is.

Ha teheted, a menstruáció első napjaiban pihenj, és ne ilyenkorra szervezz programokat. Filmezz, kapcsolódj ki, tedd azt, amihez kedved van. Persze, tudjuk, ez akár egy utópisztikus állapotnak is tűnhet, amikor sok a teendőd, de arra mindenképpen figyelj, hogy ne vállald túl magad!

Emellett a vény nélkül kapható görcsoldó hatóanyagot, például drotaverint tartalmazó gyógyszerek, vagy bizonyos esetekben ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók is sokat segíthetnek a görcsös fájdalom enyhítésében.

Fontos azonban, hogy azzal tisztában légy, mikor kell orvoshoz fordulnod. Amikor a hasad már annyira görcsöl, hogy dolgozni sem tudsz, vagy nem tudod ellátni a hétköznapi teendőidet, érdemes egyeztetned az orvosoddal, ugyanis az erős, szűnni nem akaró hasi görcs számos komoly betegség jele is lehet.

Forrás: plannedparenthood

MAT-HU-2100484 (2021.04.23.)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top