nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Nők és menstruáció

A nagy kérdés: valóban összehangolódik két egymáshoz közel álló nő menstruációja?

Feltételezzük, hogy nem először hallasz erről a jelenségről. De valóban megtörténhet, hogy egymáshoz közel álló nők menstruáció összehangolódik? Nézzük, mint mondanak a szakemberek!

A sokakat foglalkoztató kérdéssel egy 1971-es Nature folyóiratban publikált tanulmányban leírtak alapján kezdtek el mélyrehatóbban felfigyelni a tudósok. A kísérletben egy kollégiumban élő 135 nő ciklusát vizsgálták bizonyos szempontok szerint. A kutatók nyolc cikluson keresztül figyelték a résztvevőket, az eredmény szerint pedig a szobatársak és a barátnők menstruációja bizonyos mértékben elkezdett egymáshoz igazodni.

A fenti tanulmány szerzője, Martha McClintock, pszichológus szerint a jelenség az együtt töltött időnek köszönhető, és a feromonokkal való kommunikációval magyarázható. Az utóbbi közel ötven évben azonban az úgynevezett társadalmilag befolyásolt szinkronizálást intenzíven kutatták nemcsak nők különböző csoportjaiban, de számos állatfajnál is megvizsgálták a jelenséget.

Nők és a mentruáció

(Fotó: Getty Images)

“Ha egyszerre vagy közel egy időben menstruálunk egy barátnőnkkel, a véletlen egybeesés egyszeriben nagyobb jelentést nyer. Az együtt töltött idő, illetve a barátnőnkhöz vagy partnerünkhöz fűződő közelség jelévé válik. Mondhatni, ez egy bensőséges módja annak, hogy megünnepeljük a közöttünk fennálló köteléket” – fogalmazta meg Kate Clancy, az Illinois-i Egyetem antropológusa a Scientific American oldalán megjelent blogbejegyzésében.

Megdőlt hipotézis

A jelenséget, és az arra adott magyarázatot egyre többen kérdőjelezték meg. Időközben kiderült például, hogy az eredeti tanulmány módszertani alapon kritizálható.

Az elmúlt közel fél évszázadban több tanulmány is megjelent a témában, de ezek jellemzően nem támasztották alá a menstruációs szinkronizáció létezését.

A 2010-ben elhunyt H. Clyde Wilson, a Missouri Egyetem korábbi antropológus professzora 1992-ben megjelentetett kritikájában három alapvető módszertani hibára is felhívta a figyelmet McClintock kutatása kapcsán, amelyek mind befolyással voltak az eredmények – a hipotézis szempontjából – kedvező alakulására. Wilson szerint e hibák korrigálását követően már nem mutatható ki számottevő mértékű szinkronitás a vizsgált női populáció menstruációs mintázatában.

McClintock kutatását többen is megismételték hasonló eredményeket keresve. Jeffrey C. Schank, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa és Jang Zsengvej, az Észak-szecsuáni Orvosi Egyetem kutatója egy 2006-ban megjelent tanulmányukhoz összesen 186 női hallgató menstruációs ciklusáról gyűjtöttek adatokat egy kínai kollégiumban egy teljes éven keresztül, valamint újra kielemezték az 1971-es kutatás adatait is. Egyik megközelítés révén sem találták ugyanakkor érdemi bizonyítékot arra, hogy a gyakran együtt lévő nők ciklusa összehangolódna. Az esetleges átfedések nem lépték túl a matematikailag elfogadható véletlenszerűség küszöbét.

A kérdésre a válasz egyértelmű

Természetesen nem lehetetlen, hogy két nő ciklusa, illetve havi vérzésének kezdete nagyjából megegyezzen egymással, ezzel együtt valószínű, hogy ez inkább csak véletlen egybeesés, mintsem valamilyen – tudományosan magyarázható – kapcsolat testi kifejeződése. A véletlenszerűségen alapuló magyarázatot erősíti Beverly Strassmann, a Michigani Egyetem munkatársának egy 1999-es tanulmánya is.

“Vegyünk alapul egy 28 napos ciklust. Ugye, ebben legfeljebb 14 nap eltérés lehet két nő menstruációjának kezdete között, az átlagos különbség pedig 7 nap lesz. Összességében az esetek felében pedig ennél is közelebb kellene lenniük egymáshoz. Figyelembe véve, hogy a menstruáció gyakran 5 napig tart, aligha meglepő, hogy a barátnők rendszeresen tapasztalnak egymással hasonló időben jelentkező menzeszt, amit személyes igazolásként is értelmezhetnek a menstruációs szinkronitásra” írta a szakember.

A kérdésre tehát meg is kaptuk a választ: egészen egyértelmű bizonyítékok utalnak arra, hogy a nők menstruációjának összehangolódása csupán egy téves következtetésből született városi legenda.

(Nyitókép: Getty Images/Maskot)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top