Magyarország kúl

5 érdekesség a 7. kerületről

Te mennyire ismered a 7. kerületet? Most hoztunk néhány érdekességet róla és a történetéről. Megéri elolvasni.

A 7. kerület Budapest egyik belvárosi Kerülete. Északnyugatról a Király utca, északkeletről a Dózsa György út, délkeletről a Rákóczi út, a Thököly út és a Verseny utca, délnyugatról pedig a Károly körút határolja. Ismerd meg jobban!

Erzsébetváros

A 7. kerület 1873-ban, a városegyesítéskor jött létre, a túlságosan nagy és népes Terézváros kettéosztásával. A Polgárok kérvényezték, hogy  a 7. kerületet I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéról nevezhessék el Erzsébetvárosnak. A király 1882. január 17-én írta alá az engedélyt. 1882. február 7-től hivatalosan is Erzsébetváros.

Magyarország Chicagója

A 7. kerület Budapest legkisebb területű, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete még napjainkban is. A Nagykörút és a Dózsa György út közötti sakktábla szerkezetű utcarendszeren a 19. század végére gyors tempóban épültek fel a bérházak. Még napjainkban is a főváros legsűrűbben lakott területe, a pesti köznyelv emiatt Chicagónak nevezi a városrészt. Sokan azt hiszik, hogy az elnevezés a bűnözésre utal, ami anno nem volt alaptalan, de a fővárosnak általában akadt pár kerülete (VIII., XIII.), ahol magasabb volt a bűnözési ráta.

Shalom

A 19. század óta itt voltak a budapesti ortodox zsidóság vallási életének főbb központjai. 1944-ben ezen a területen jelölték ki az úgynevezett nagy gettót  ahol több tízezer zsidót zsúfoltak össze embertelen körülmények között, egyidejűleg kitelepítve onnan a nem zsidó lakosságot.  A gettó legnagyobb létszáma 70 ezer fő volt.
A Dohány utcában található a Nagy Zsinagóga, ami a második legnagyobb a világon.

A Dohány utcai zsinagóga Fotó: OsvátA

A Dohány utcai zsinagóga Fotó: OsvátA

Forradalom = romkocsma

A városrész a második világháborútól a rendszerváltásig elhanyagolt környék volt, a 2000-es évek elején is sok volt az elhagyatott, üresen álló ház. Ezekben húzták fel sorra a romkocsmákat, ezzel népszerűvé téve a Király utcától a Dohány utcáig húzódó szakaszt. Kialakult Budapest bulinegyede, ez a külföldi (különösen a brit szigetről érkező legény-, vagy leánybúcsús) turisták körében különösen népszerű, mivel az olcsó szesz miatt cefet olcsón tudják elintézni magukat.

A Király utca 1929-ben és napjainkban

A Király utca 1929-ben és napjainkban

Híres szülötték és emléktáblák

A VII. kerületben született többek között Karinthy Frigyes: 1887-ben, a Damjanich utca 27. szám alatti házban, ahol emléktábla is díszeleg a tiszteletére. Szintén a Damjanich utcában, csak néhány házzal arrébb a 39.-ben született Örkény István, a 44. szám alatt pedig Xántus János természettudós, utazó lakott. Faludy György emléktáblája szintén a Damjanich utcában van, ugyanis ő is itt született az 54. szám alatt. A kerületben született Rejtő Jenő is, 1905-ben az azóta róla elnevezett  Rejtő Jenő utca 6. számú házban – az emlékét szintén tábla őrzi.

Rejtő Jenő emléktáblája

Rejtő Jenő emléktáblája Fotó:  misibacsi

Még több érdekesség Budapestről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top