Magyarország kúl

Büszke vagyok a kertemre, megmutatom

A Kertnézőben programsorozat angolszász mintára szerveződő mozgalom, amely lehetőséget biztosít Magyarországon lévő magánkertek látogatására.

Mi van a kerítés mögött? És mi ez a sok színes virág? És mekkora a kerti sütögető?  A szomszéd kertje mindig zöldebb, és a hortenizája nagyobb, mint a miénk. A tetű sem rágja szét a bokrait, és mekkora már a tavaly ültetett fája. Akinek kertje van, kíváncsi a szomszéd kertjére, és örülne, ha az elárulna néhány titkot, hogy neki mégis mitől ilyen szép mindene.

Magyarországon négy évvel ezelőtt indult a Kertnézőben program, aminek semmi más célja nincs, csak hogy minél több magántulajdonban lévő kertet megcsodálhassunk.

“A program közel két órás szokott lenni – mondta a Magyarország Kúlnak  Rácz Péter a Kertnézőben program megálmodója. – Olyan kertekbe invitáljuk az érdeklődőket, amelyek már nem fiatalok, a növények burjánzanak, vonzó és különleges a növényválasztás, a kerti építmények és kiegészítők is mutatósak. A mintát külföldről hoztuk, már az 1920-as években divat volt angolszász országokban, hogy a kertkapun keresztül menjenek be a kíváncsiskodók és megnézhessék egy-egy ember munkáját. Ezek sokszor években, évtizedekben számolhatóak. Mi is hasonlót szerettünk volna, kis csoportokban látogatást tenni, így alkalom nyílik megcsodálni a kertet, a kerttulajdonos pedig elmondja, hogy milyen sikereken, és hogy milyen kudarcokon van túl. Meg azt is, hogy melyik a kedvenc növénye és miért.”

Rácz hozzátette, hogy általában jelentkeznek náluk azok, akik büszkék a kertjükre, a kertek így kerülnek a látószögükbe. “Megnézzük, hogy tényleg érdemes-e arra, hogy meglátogassuk. Mostanában szobrászok és képzőművészek kertjébe készülünk, illetve június 24-én egy hortenziás soproni kertbe, júliusban pedig az 1000 írisz kertjébe látogatunk majd.”

Kert témakör:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top