Magyarország kúl

Sokezer éves emberi csontokra bukkantak Szarvasnál

A tervezett gyorsforgalmi autóút építését megelőzően régészeti feltárások zajlanak Békés megyében, amely során éppen most kerültek elő ókori és őskori emberi maradványok. A csontok egészen fantasztikus állapotban maradtak meg.

Már zajlanak a Nagykőrös és Békéscsaba közé tervezett M44-es gyorsforgalmi autóút építését megelőző kötelező régészeti feltárások. Ennek folyamán sikerült a minap a szakembereknek fantasztikus felfedezésre jutniuk Szarvas határában.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán osztott meg képeket a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum vezetésével történő feltárás helyszínéről. Itt a régészek egyrészt egy szarmata (ókori török nyelvű nép volt) település leleteire bukkantak, ez alatt pedig még régebbi, őskori emlékek kerültek elő.

Előástak többek között egy ókori, 1800 éves emberi maradványt, és egy őskori csontvázat is. Utóbbi nagyjából 3000 éves lehet.

Úgy látszik, hogy ez egy szenzációs leletekben gazdag hónap: megírtuk, hogy a budapesti Csillaghegyi Strandfürdő területén egy római kori kocsisírra bukkantak, pár napja pedig Szegednél találtak egy alig háromezer éves aranyból készült vértet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top