Magyarország kúl

Szenzációs dinólelet a Bakonyban

A Bakonyban talált dinófog azt jelentheti, hogy a Sauropodák végig jelen volt Európában a kréta időszakban, csak nem találták meg a maradványaikat.

Egyedülálló késő kréta kori leletet találtak az őslénykutatók a Bakonyban. Bár csak egyetlen fogról van szó, ez egy olyan dinoszauruszcsoport maradványát képviseli, amelyet eddig egyáltalán nem ismertünk a kontinensünkről ebből az időszakból – írta az Origo. A lelet arra utal, hogy a Sauropodák egy csoportja végig jelen volt Európában a kréta időszakban, csak a maradványaik ritkán őrződtek meg.

A felfedezést az ELTE Dinoszaurusz Kutatócsoportja a Bakonyban lévő iharkúti lelőhelyen tette. Ősi Attila és kollégái a Scientific Report folyóiratban azt írják, hogy a lelet egy olyan időszakból származik, amelyből még nem találtak bizonyítható Sauropoda fosszíliákat Európában.

Az iharkúti ásatás helyszíne. Fotó: Magyardinoszaurusz.hu

A növényevő Sauropodák a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok voltak, legkisebb példányaik is öt-hatméteresre nőttek, a legnagyobbak feje pedig 17 méterrel a magasodott a föld fölé, és bizonyos fajok tömege akár a 60-80 tonnát is elérte. A legismertebb ide tartozó faj az Apatosaurus, a Brachiosaurus, a Diplodocus vagy a törpenövésű erdélyi Magyarosaurus.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top