Utazás

Ágyúval lőtték ki a siófoki víztornyot – 5 érdekesség a Balaton fővárosáról

Van mit tudni, van mit nézni.

Siófokot a Balaton fővárosának nevezik, ez az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosa, legkedveltebb partszakasza az Aranypart. Budapestről 104 kilométer távolságra fekszik. Előbbiek közismert tények, de az alábbi öt nem feltétlenül van benne 10 millió magyar fejében.

Folyamatosan nő a lakosság

Amíg az ország lakossága folyamatosan csökken, Siófoké nő. A rendszerváltáskor 21 ezer lakosa volt, ez mára 25 ezerre emelkedett. Egy, a Balatoni ingatlaneladásokon alapuló felmérés is arra az eredményre jutott, hogy Siófok a legnépszerűbb település a Balatonnál. A balatoni ingatlanok iránt érdeklődők 10 százaléka kereste az itt található ingatlanokat 2018-ban. A felmérés második helyezettje Balatonfüred.

A legnagyobb

Nemcsak a partszakasza hatalmas, ami egészen pontosan 17 kilométer hosszan terül el, Siófok a Balaton legnagyobb területű települése a maga 124, 7 négyzetkilométerével.

Mérföldkövek: az állomás és az első fürdőház

Annak, hogy Siófok kedvelt idegenforgalmi célponttá válhatott, nagy szerepe volt az 1861-ben átadott vasútvonalnak, Buda és Nagykanizsa között közlekedett a vonat, és így Siófokon is megállt. Az állomásépület 1863-ra lett kész, a mai sajnos nem az eredeti.

Korabeli képeslap Siófok eredeti felvételi épületéről, melyet még a Déli Vasút épített, és 1863-ban adtak át (forrás: Turóczy László gyűjteménye – vasutallomasok.hu)

1878-ban készült el a Magyar Tenger feliratú fürdőház, a Neuschlass építő cég tervei szerint, svájci stílusban, díszes homlokzattal, százszemélyes társalgóval, vízre nyíló nagy ablakokkal, emeletes kilátószobával, nyolcvan fürdőkabinnal.

A vízellátástól a kilátóig

A siófoki víztorony ma is a város jelképe. A 41,3 méter magas tornyot  1912-ben építették. Kezdetben valóban a vízellátásban volt szerepe, majd sok más „feladatot is kapott”.  A második világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomásnak használták, amíg egy páncéltörő ágyú lövedéke meg nem rongálta. A helyreállításokra 1946-ban került sor. A 70-es évekig megint a vízellátásban kapott szerepet, majd az 1990-es évek elejéig üresen állt. Ezután a Tourinform irodának adott otthont. A 90-es évek végétől üzemel kilátóként. 2010-ben komoly renováláson esett át, azóta sky bar is üzemel benne.

bukkig: Égi színjáték - indafoto.hu

Fotó: bukkig

A legújabb ékesség

2011 végén a Víztorony tövében nyitott meg a Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár új épülete, ez ad helyet Siófok legújabb különlegességének: a napórának, ami nem csak Magyarországon ritka. Az épület adottságaihoz igazított óravonalak természetszerűen a helyi időt mutatják, de a Fő téri és a zónaközépi földrajzi hosszúságok különbségének (kb. 12 perc idő) figyelembevételével. Azaz a skála osztásvonalai és feliratai a közép-európai zónaidőnek megfelelőek. A járdától induló, kb. 3 x 4 méteres falfelületnek megfelelő skála az épület tájolásából adódóan kb. 11 órától napnyugtákig kap megvilágítást. Az egész órák felirata a hagyományoknak megfelelően római számjegyű. A fél órákat vékonyabb, számjelzés nélküli szaggatott vonalak jelzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top