Magyarország kúl

Elmondjuk, mi az a Fina Masters Világbajnokság – merthogy ma kezdődik

Folytatódik a vizes őrület és a szurkolás, jön a Fina Masters Világbajnokság.

Július végén véget ért a Vizes Világbajnokság, de még nem kell búcsút inteni az izgalmaknak, hiszen augusztus 7-én kezdődik a Fina Masters Világbajnokság. A Masters-t itthon szeniornak nevezik, de mindez nem azt jelenti, hogy csak idősek versenyeznek. Igaz, csak alsó korhatár van, de az eleve nem magas, az úszóknál például 25 év. Rendszeresen érkeznek 80, sőt, 90 év fölötti résztvevők is, akik 14 különböző korcsoportban mérik össze tudásukat.

A Masters Világbajnokság mára már egy hatalmas dzsemborivá nőtte ki magát, amely a versenyeiket rendkívül komolyan vevő sportolók helytállásán, illetve a sportolás, a mozgás elsőrangú promócióján túl elsősorban turisztikai esemény. A Masters-résztvevők számára legalább annyira fontos a mindenkori vébé-helyszín megismerése, mint maga a versengés. A versenyre bárki nevezhet, aki betöltötte az alsó korhatárt és valamelyik sportegyesület tagja. A sportágak ugyanazok, mint a vizes vébén: Úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, szinkronúszás, vízilabda.

Magyarok a Masters Világbajnokságon

Magyarországon rendkívüli hagyományai vannak a szenior úszósportnak, hiszen alig egy évvel a világ első hivatalos, az Egyesült Államokban megrendezett Masters-eseményét követően már 1971-ben viadalt szerveztek az idősebb korosztályoknak Gyulán. A magyar bajnokságokon, illetve a világbajnokságokon rendre népes mezőny áll rajthoz és a rangidősek igen tekintélyt parancsoló korban versengenek: dr. Bánki Horváth Béla 93, Puskás Pál pedig 92 esztendős. Az aktív szeniorúszók száma több mint 600 főre tehető, de legalább háromezren fordultak már meg legalább egyszer valamilyen hivatalos Masters-viadalon. A magyarok több remek eredményt értek el a közelmúltban, a legutóbbi, 2014-es montreali világbajnokságon 3 arany, 7 ezüst és 2 bronzérem volt az úszók mérlege – áll a Fina honlapján.

Csatlakozz nézőként

A Masters Világbajnokság versenyeinek látogatása ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az úszás és a vízilabda versenyekre regisztrálni kell. A versenyek augusztus 7. és 20. között lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top