Magyarország kúl

Élményközponttal bővül a pécsi állatkert

Természettudományos élményközpontot alakítanak ki a pécsi állatkertben. A létrehozásra és működtetésre 500 millió forintot nyert a projektért felelős konzorcium – jelentette be szerdán a kultúráért felelős államtitkár.

 

A pécsi állatkert akváriuma (MTI-fotó: Sóki Tamás)

Hoppál Péter sajtótájékoztatón kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) nem formális tanulási lehetőségek bővítését célzó keretéből országosan a legnagyobb összeget nyerte el a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és az állatkert fenntartását végző nonprofit kft alkotta konzorcium, írja a bama.hu.

A politikus élményközpont feladatai között említette, hogy megismertesse a diákokat a többi között a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a veszélyeztetett fajok jelenének és jövőjének kérdéseivel.

Hoppál Péter, aki egyúttal a térség fideszes országgyűlési képviselője is, reményének adott hangot, hogy a projekt hozzájárul majd a baranyai megyeszékhely ökoturisztikai kínálatának és gazdaságának további bővítéséhez.

A részletekről Őri László, Pécs alpolgármestere közölte: az élményközpont megvalósításának első szakaszában, egy év alatt hét, egymástól elkülönített fedett és szabadtéri közösségi teret hoznak létre. A helyiségekben legalább öt tanulói csoport és legkevesebb 40 diák fogadása válik egy időben lehetségessé.

Az azt követő 36 hónapos időszakban a forrásokat a működésre fordítják: „programokkal, élettel töltik meg” a központot – tette hozzá. A városvezető úgy folytatta, hogy 10 pécsi és 10 vidéki általános iskolával kötnek megállapodást, amelynek keretében 3 év alatt 13 ezer – köztük számos hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű – tanuló számára teszik utazással együtt ingyenesen elérhetővé a központ szolgáltatásait.

A programok – mint kifejtette – alapvetően a köznevelési keretrendszeren túlmutatóan a környezetismeret, a biológia, a fizika és a kémia tárgyköreihez kapcsolódó kiegészítő ismeretek bemutatására és megszerzésére irányulnak. Pedagógusok és a tudományterületek „kiváló ismerői” tartanak majd élményszerű előadásokat a diákoknak – ismertette az elképzeléseket.

Őri László jelezte azt is, hogy az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított, tavaly átadott pécsi állatkert meglévő épületeiben helyet kapó központ kialakítása az őszi-téli időszakban indul. A munkálatok nem érintik az intézmény működését.

Még több állatkert:

Kvíz: felismered kép alapján a magyar állatkerteket?

Cukiságbomba robbant a nyíregyházi állatkertben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top