Magyarország kúl

A legendás retro ülőke

Ezen kuporogtunk, ha vendégségbe mentünk, és erről locsoltuk a virágot otthon.

 Kádár-korszak  lakberendezési  stílusának ikonikus szereplője volt a homokóra alakú ülőke. Jellemzően a szocializmus  színében, azaz vörösben pompázott, de létezett fehér, fekete, kék és sárga változat is. A kis műanyag szék a legtöbb háztartás szerves része volt a ’70-es,  ’80-as években, de ha túl sok hurkát  ettünk és szedtünk magunkra, rendszerint a kritikus pontnál, az illesztésnél megbicsaklott a túlsúly alatt.

A kis helyigényű műanyag ülőkékből a panelek szűkös konyhájában is elfért kettő-három darab, és nagyon szép eséseket lehetett produkálni, ha erről locsoltuk a virágokat. De akkor is ezek a székek kerültek elő, ha vendégségbe mentünk, és nem volt elég ülőhely.

Erről a kisszékről ittuk az Omnia kávét, és ropogtattuk a sajtos tallért a szomszédnál, de remek rejtekhely volt a dugi ciginek, vagy egyéb titkos kincseknek is. Mára ez a retro csoda a lomtalanítások állandó szereplőjévé vált, de néhány lakásban még mindig megbújik egy-egy nosztalgikus  darab. Nektek is volt ilyen retro  műanyag széketek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top