Magyarország kúl

Így bontják a legendás újpesti uszodát

Egy generációt szolgált ki, ám most már csak a bontását nézhetjük videón: az újpesti fürdő és uszoda végleg eltűnik. Az ikonikus óriásmozaikot azonban megmentik!

Az újpesti fürdő és uszoda 1974-es átadásakor (Fotó: Fortepan/Kádas Tibor)

43 éve épült, 10 éve bezárták, most pedig videóra veszik, ahogy bontják az újpesti fürdőt és uszodát. A kétezres években folyamatosan veszteséget termelt, eladni nem tudták, az épület megrogyott – így nem maradt más választás. Igazán most sincsenek kész tervek arra, mihez kezdenek a területével.

A IV. kerületi fürdő érdekessége az volt, hogy nem volt saját termálforrása, így a Széchenyi-fürdőből, 6 kilométerről szállították csöveken a 74 fokos vizet, amelynek csupán 12-15 fokot csökkent a hőmérséklete az akkor korszerűen megoldott technológia segítségével, írja a termalonline.hu.

Még egy dologról volt híres az uszoda: a Barcsay Jenő által megálmodott hatalmas mozaikról a falán. Ezt hálistennek megmentik: a felújítás alatt álló csillaghegyi fürdőben kap majd helyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top