Magyarország kúl

Ezért lett az év hala a balin

Az elmúlt évek legszorosabb versenyében a balin (Leuciscus aspius) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazásán

Balin (MTI-fotó: Róka László)

Harka Ákos, a társaság elnöke elmondta az MTI-nek: a 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját 2017 őszén hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson ezúttal 5771-en adták le voksukat a három jelöltre. 38 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott a balin, 33 százalékkal második helyen végzett domolykó (Leuciscus cephalus) és 29 százaléknyi szavazatot kapott kövicsík (Barbatula barbatula).

A Magyar Haltani Társaság elnöke az idei év hala címet elnyert balinról szólva kiemelte: a Magyarországon őshonos faj egyedei szép formájúak, nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testüket apró, ezüstszín pikkelyek fedik. Bár fogaik nincsenek, de ragadozók, és menekülő zsákmányuk megragadását gyorsaságuk mellett kissé fölfelé hajló alsó állkapcsuk segíti. Nagyra növő fajról van szó, amelynek hazánkban horgászbottal eddig kifogott legnagyobb példánya 10,54 kiló volt.

A balin főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, ahol kedvenc táplálékhala, a küsz is csapatokban jár. Az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló, úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. Magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett.

Az év halára 2017. december 31-én éjfélig lehetett voksolni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ám az oldalon jelenleg is megtalálhatók a versengők képei mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, míg tavaly a harcsa érdemelte ki az év hala címet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top