Magyarország kúl

Kettős front teszi tönkre a péntekünket!

Megőrült az időjárás, és ez hat ránk is. Miközben olyan tavaszias a levegő, hogy Zalában a repce virágozni kezdett, kettős fronthatás okoz majd kellemetlen napot az erre érzékenyeknek.

Repcevirágzás januárban Zalában (MTI-fotó: Varga György)

Pénteken kettősfronti hatás várható a Kárpát-medence területén, és egész nap, sőt, még szombat hajnalig is ez határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet, írja a meteoklinika.hu. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet akár a hideg-, akár a melegfrontra érzékeny, emellett álmatlanságot, alvásproblémákat is tapasztalhat.

A gyakran változó légköri helyzet mindenkit megvisel, különösen a szívpanaszokkal élők és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára nehéz ez az időszak. Amennyiben az említett csoportba tartozik, akkor most gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, emellett szédülés is felléphet önnél. A napi rendszerességgel fogyasztott galagonyatea segíthet mérsékelni a tüneteket, immunrendszerét pedig erősítse C-vitaminnal és magnéziummal, hiszen a fokozott igénybevétel hatására fogékonyabbá vált szervezete a kórokozókkal szemben. Fontos a sok pihenés, lehetőleg minden alkalmat ragadjon meg erre, és ne terhelje magát feleslegesen.

A szabadtéri programoknak kevésbé kedvez az időjárás, bár jóval enyhébb az idő az átlagosnál, a szél jelentősen csökkenti a hőérzetet, növekszik a megfázásveszély. A komfortérzet jelentősen romlik, az érzett hőmérséklet több fokkal a mért értékek alatt alakul.

A közlekedők országszerte nedves, csúszós útburkolattal találkozhatnak. Jelentősen megnövekszik a féktáv, ezért ajánlott mérsékelni a sebességet és nagyobb követési távolságot tartani. Az élénk, erős szél nagymértékben ronthat a menetstabilitáson, és ingerlékeny, figyelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt, vezessen óvatosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top