Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

5 érdekesség Békéscsabáról

Például: tudod, hogy mit jelent a város neve?

Ajándékot. Békéscsaba ajándékot jelent

A régészek szerint Csaba legkésőbb a XIII. század első felében jött létre. A település első írásos említése az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben található, neve valószínűleg a török eredetű, magyarul “ajándék”-ot jelentő személynévből származik. A régi időkben Csaba mellett nyolc másik település állt azon a helyen, ahol most a város van.

Fotó: Wikipedia/ Tobi

Dupla annyi ember a kolbászfesztiválon

A térség legismertebbe “terméke” a hungarikumnak számító csabai kolbász. Minden évben rendeznek kolbászfesztivált a  60 000 lakosú Békéscsabán. A méltán híres rendezvény és a főszereplő gasztronómiai különlegességek évente még egy városnyi, azaz 60-70 000 embert csábítanak a 3 napos etapra. A  csabai kolbászt több száz éve ugyanúgy meghatározott módon, szigorúan fekete bors nélkül készítik arrafelé.  A CsabaPark múzeumában te is megismerheted a kolbásztöltés történetét és hagyományait.

Kistemplom és Nagytemplom

Békéscsaba főterének érdekessége, hogy egymástól alig 15 méter távolságra két evangélikus templom áll, a Kistemplom és a Nagytemplom. Az empire (ampír) stílusú, XIX. század elején épült nagytemplom Magyarország és Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma.  Az épület 5000 fő befogadására alkalmas. Még egy érdekesség, hogy istentiszteletre híváskor minden esetben a kistemplom harangjai szólalnak meg.

Fotó: Wikipedia/ Fizped

Az alföld első színháza

A békéscsabai Jókai Színház volt az alföld első színháza. 1879-ben nyitotta meg a kapuit, a színházterme akkor a Vigadó nevet viselte, és 600 ember befogadására volt alkalmas. Állandó társulata 1954 óta van, előtte vándortársulatok, vagy évadra szerződött társulatok léptek fel benne.

Fotó: Wikipedia/ Barna Rovács

Mindent Munkácsy Mihályról

Munkácsy Mihály gyermekéveit békéscsabai rokonánál töltötte. 1994-ben emlékházat adtak át, ahol dokumentumok és fénymásolatok vezetnek végig a festő életén. 21 eredeti alkotás – köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék – is megtekinthető ugyanitt. A Munkácsy Múzeum pedig a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét tudhatja a magáénak.

Címlap

top