Magyarország kúl

Az enyhe tél értelmet ad a Duna-parti Moszkvának

A nyár elején már birtokba vették (kapott hideget-meleget), ősszel pedig átadták a Moszkva sétányt. Megnéztük, mi a helyzet most a főváros új korzóján. Szezonon kívül, harmadik rész.

Azzal senkinek sem volt baja, hogy a főváros eldöntötte: kezd végre valamit a Margit és az Árpád híd közti pesti Duna-parttal. (Főleg az Árpád híd felé eső szakaszon voltak áldatlanok az állapotok.) Azon már fennakadtak páran, hogy a tervezett sétány neve Moszkva lett, gesztusként Oroszország felé, ha már Széll Kálmán-osodott a kultikus tér, így budapesti Moszkva nélkül maradtak szegény Putyinék. Arról pedig diplomatikusan szólva élénk vita alakult ki, hogy a kész sétány hogy néz ki.

A legalább részben átpolitizált élénk vita ilyenkor persze borítékolható, ám a fanyalgóknak egészen konkrét érveik voltak: például az, hogy kiirtották lekövezték az egészet, azaz se fű, se föld, illetve kiirtották a fákat, a helyükre csemetéket ültettek, azaz a precízen elhelyezett padok árnyék nélkül maradnak még sok-sok évig. A futást sem lehet így kibírni a nyári kánikulában, így a sétány csak este alkalmas emberi életre.

A sétány azonban így is sokkal jobb, mint ami előtte volt. Furcsán hangzik, de különösen most, télen, pontosabban ebben a télnek nevezett tizenkét fokban, amikor nincs szükség árnyékra, örülünk minden napsugárnak, futni, játszóterezni, andalogni is lehet, azaz a sétány most jobban betölti funkcióját, mint a nyáron. A kövek és a bicikliút bírják a gyűrődést, utóbbi konkrétan messze a főváros legjobbja, igaz, a padok alól csorog a rohadás, de hát ugye senki sem várta, hogy semmilyen rohadás nem csorog majd sehonnan?

Mutatjuk is a képsorozatot, amely Szezonon kívül című sorozatunk újabb epizódja. Konkrétan a harmadik: korábban megmutattuk már a Római-partot, majd a bulinegyedet is.

Fotók: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top