Magyarország kúl

Te mire költenél egymilliárd forintot?

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha nyerne 1 milliárd forintot, például az ötöslottón, ahol közelít efelé a főnyeremény - derül ki egy friss felmérésből.

Fotó: Pixabay

Lakhatási szempontból mihez kezdenének, ha nyernének 1 milliárd forintot? Ezt a kérdést tették fel az Otthontérkép Csoport legfrissebb, csaknem 2000 válaszadó véleményét összegző online felmérésében. A kérdőívet kitöltők 47 százaléka budapesti, 12 százaléka közép-magyarországi, 8 százaléka nyugat-dunántúli lakos, 33 százaléka pedig az ország többi részén él. A válaszadók 42,4 százaléka véli úgy, hogy mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, ha hirtelen ekkora összeggel gyarapodna a családi kasszája. 36,7 százalék valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 20,9 százaléka egyáltalán nem költözne, írja a vg.hu.

A kérdőív kitöltésében részt vállalók 16,3 százaléka mindenképpen külföldön vásárolna új otthont, 66,3 százalék a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például egy nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17,4 százalék szeretne mindenképpen itthon ingatlant vásárolni.

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának nagyrészt Budapestet (30 százalék), az agglomerációt (13 százalék) és a Balaton környékét (29 százalék) részesítenék előnyben. 8 százalék vágyna a hegyekbe, ugyanennyien az osztrák határ mellé, 7 százalék pedig valamely más vidéki településre. E válaszadók 40,8 százaléka egy nagyvárosba szeretne költözni, 38,2 százalék pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (13,7 százalék) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

Kettős mozgást figyelhetünk meg, amit most ezek a számok is alátámasztanak: egyrészt – nyilván a több munka-és szórakozási lehetőség, a többféle szolgáltatások miatt – még mindig sokan jönnének a fővárosba, másrészt viszont a fővárosiak közül is sokan választanának egy kisvárost vagy üdülőkörzetet a nyugalmasabb élet, a tisztább levegő reményében, ráadásul még olcsóbban is megúszhatják mindezt a fennálló árkülönbségek miatt – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

Most a kérdőívet kitöltők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben egy családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást.

Ugyanakkor az exkluzív igény is magasnak mondható, mert 14 százalék egy villára vágyna, míg ugyanennyien egy „normális” lakásra, kicsit jobb környéken a mostanihoz képest, 12 százalék pedig kifejezetten luxusingatlant választana. A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzívházat, a loft lakást, a vízparti házat és a rönkházat is és jónéhányan építenének egy helikopterleszállót is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top