Magyarország kúl

5 érdekesség Nagykátáról

Nagykáta Pest megyei kisváros, amely Budapest és Szolnok között körülbelül félúton helyezkedik el.

Tápió-vidék fővárosa

Nagykáta járási székhely.  Viszonylag kisszámú lakossága ellenére fontos központ a területen, gyakran a Tápió-vidék fővárosa címmel illetik, hiszen a környező települések lakóit is ellátja adminisztratív, kulturális, egészségügyi és üzleti szempontból is, így a teljes kiszolgált lakosság 50-60 000 főre tehető. A kilencvenes évek viszonylag gyér növekedése után az utóbbi években újra hatalmas lendületet vett a fejlődés a városban. A kereskedelem vált a meghatározó és legfontosabb üzletággá. A város nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyógyturizmus is felvirágozhasson. A strand mellé gyógyfürdő épült. A gyógyvíz összetevői közel azonosak például a zalakarosi vagy a parádi gyógyvízével.

Rákóczi levele

1704. április 19-én. II. Rákóczi Ferenc első Pest megyei állomása Nagykáta volt. Itt írta meg a válaszát az osztrák tábornok sértő levelére. Lipót császár leváltotta az alkalmatlannak bizonyult Schlick altábornagyot, és helyébe lépő Siegbert Heister táborszernagyra bízta a felkelők elleni hadművelet irányítását. Ez a nyers modoráról hírhedt császári főtiszt sértő módon aposztafálta Rákóczit és a felkelőket, erre a császári kiáltványra a reagált a fejedelem nagykátai keltezéssel.

Kopjafák

A Nagykáta főtere melletti parkban kopjafák nyújtanak különleges látványt. és a funkciójuk is megvan, azért készíttette őket a városvezetés, hogy kifejezze a köszönetét azoknak az embereknek és cégeknek, akik anyagilag támogatják a város fejlődését. Például az 56-os emlékmű is közadakozásból készült.

Fotó: DittusPhoto

Lószőrékszer hagyaték

Bodrogi Sándor a népművészet mestere volt, nyári alkotó táborban tanítgatta az ifjúságot a lószőrékszer készítés fortélyaira. Lószőrékszer hagyatéka egyedülálló az egész országban. A nagykátai tájházban tekinthető meg, állandó kiállításon. A tájházban egyébként lószőrékszer készítő szakköröket is tartanak, hogy ne vesszen homályba a  pásztorművesség.

Fontos madárlelőhely

A madárvilág rendkívüli gazdagságát jelzi, hogy a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács a vidéket 1992-ben felvette az európai jelentőségű madárélőhelyek listájára.A térségben fontos természeti értékek is vannak. A Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet egyik legérdekesebb része a Nagykáta határában található Nyík-rétje. Az itt elterülő szikesek, háborítatlan löszgyepek és nyílt vizű mocsarak együttese országosan is kiemelkedő természeti érték.

Fotó: gulyaskalman

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top