Magyarország kúl

Ezt nézd! Apró fehér harangocskák millió virítanak a csáfordi erdőben

Kinyíltak a csáfordi erdőben az apró, fehér tőzikék. Március végéig virágzik a 4 kilométer hosszú tanösvény mentén megtekinthető populáció.

Fotók: Molnár László[/caption]

Csodálatos látványt nyújt kora tavasszal a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén lévő csáfordjánosfai erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik, virágzata apró fehér harangocskákból áll – írja a 24.hu.

A terület 1999 óta része a nemzeti parknak, súlyos bírság jár akár egyetlen szál virág letépéséért is. Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja. A mostani kemény tél és a nagy hótakaró kicsit felborította a természet rendjét. A szokásos, február végi tőzike-néző túrák heteket késtek, sőt a nőnapi tőzikés túrát sem tartották meg.

A nagy hidegek után a múlt hét végén jelentősen felmelegedett az időjárás, elolvadt a hó, és a csáfordi tőzikés erdőben előbújtak a gyönyörű virágok. A Sopronban élő Molnár László természetfotós a tavaszias időt kihasználva március 10-én fogta fényképezőgépét, és ellátogatott a várostól jó 50 kilométerre lévő csáfordjánosfai erdőbe, ahol megízlelte a tavaszt: a tőzikék gyorsan fehérbe borították az erdőt, a fotós pedig gyönyörű sorozatot készített a virágokról.

A nemzeti park Facebook bejegyzésében a következőkre hívta fel a figyelmet:

  • az erdő a Répce folyó árterében fekszik, szinte egész évben sár van, a meglátogatásához húzzunk gumicsizmát vagy olyan cipőt, amelynek nem árt a sár és a víz
  • közlekedni kizárólag a lekavicsozott úton megengedett, de ezen is vannak vizes-sáros szakaszok. A megfelelő lábbelire azért van szükség, hogy ilyen helyeken se kelljen elhagyni az utat (ami a tőzikék érdekében tilos is!).
  • a tavaszi tőzike védett növény, kiásni és letépni sem szabad, ugyancsak tilos kitaposni. Ha letérünk az útról és a növényekre lépünk, azok elpusztulnak!
  • szeles időben a lehulló ágak, kidőlő fák életveszélyesek is lehetnek. Mindig legyünk óvatosak! A kijelölt útról letérve ez a veszély még nagyobb lehet.
  • a földön fekvő kidőlt fákon ugrálni, azokra felmászni mindig balesetveszélyes, ne engedjük a gyerekeket ott játszani
  • a kutyát lehetőleg hagyjuk otthon. Ha mégsem, akkor mindig legyen póráz rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top