Magyarország kúl

Ilyen is volt Singer helyett

Ha nem volt Singer varrógépünk, ilyen orosz masinák dolgoztak anyáink keze alá, ha elszakadt a ruhánk. Nektek volt ilyen modern ketyerétek?

Nagyi Singer varrógépe még ma is sok otthon dísze, akár használjuk, akár már átalakítottuk, és dekorációként, asztalként funkcionál. A Singer varrógép kétséget kizáróan a lakás dísze volt, amellett, hogy nagyon szépen és pontosan varrt, ráadásul hosszú évtizedekig kiszolgált akár több generációt is. A gyönyörűen megmunkált, fényesre lakkozott retró varrógéppel külalakban egyetlen más masina sem szállhatott versenybe, de a funkcionalitást tekintve léteztek alternatív megoldások.

Az oroszok a varrógép bizniszből sem maradhattak ki, és a külcsínt teljes mértékben figyelmen kívül hagyva, helyette a használhatóságra koncentrálva életre hívták saját varrógépjeiket. Ennek a kisméretű szerkezetnek nagy előnye volt, hogy nem kellett külön helyet keresni a lakásban, ahova elhelyezhettük, mert jóformán bárhová pakolhattuk, ahol éppen kényelmes volt. Tény, hogy küllemben meg sem közelítette a nagyi Singer varrógépét, de a szerepét remekül betöltötte a funkcionalitást szem előtt tartó szocializmusban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top