Magyarország kúl

Ajándék a természetből: tegyél gyógynövényes csokrot az asztalra!

Ha még nem próbáltátok a gyógynövény-dekorációt, akkor itt az ideje. Hoztunk néhány nagyszerű példát.

Szedjünk zsályát, mentát, kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, koriandert és rukkolát, majd ízlésesen helyezzük egy üvegvázába, így a fókusz a növényekre terelődik.

A zsálya és az oregánó segítségével tompíthatjuk a vörös rózsa élénk színét akár egymás mellett elhelyezett tartókban is. Ráadásul friss illatot is teremtenek a szobában.

Az alábbi csokorban a sárga és a zöld kapor kiválóan szuperál a vasvirággal és a százszorszéppel. Tele színekkel, mégsem giccses.

Végül, de nem utolsósorban a legegyszerűbb, de talán a legaranyosabb összeállítás. Az erdei turbolya gyönyörűségével magára vonja a figyelmet, de zöldíthetjük még petrezselyemmel is.

Gyógynövények, melyeket vázában tarthatunk

1. Rozmaring

Minél többet vágjuk, annál inkább nő. A rozmaring kiváló kiegészítője a nagy gyógynövénycsokroknak, illata lehengerlő és frissítő.

2. Zsálya
A zsálya testesebb csokrok készítésénél lehet ideális választás. A lilás színű fajtái jól harmonizálnak a fehér verbénával, míg a szürkés-zöld árnyalat tökéletes választás a rózsaszín kerti rózsához.

3. Oregánó
Az oregánó akkor igazán mutatós, ha megvárjuk a virágzását. A lila virágok gyönyörű textúrát adnak a gyógynövénycsokrunknak.

4. Petrezselyem
Nem szokványos látvány egy vázában, de miért is ne? Élénk színe bármelyik csokorban jól mutat.

5. Babér
A babérlevél legnagyobb előnye, hogy akár egy hónapig is jól bírja a mesterséges környezetet. Szép, fényes, íves levelei különlegessé tesznek bármilyen dekorációt.

6. Metélőhagyma
Ha a virágzó, lila virágát tűzzük csokorba, különös látványt nyújt a legkisebb vázában is.

7. Kakukkfű
A kakukkfű szárai rövidek, így leginkább egy teáscsészébe téve nyújt bájos látványt.

8. Menta
A menta rózsával párosítva nem csupán látványban lenyűgöző, de az illata is magával ragadó. Ügyeljünk arra, hogy a mentát lehetőleg reggel szedjük,  és vázába helyezés után fénytől védett helyen tartsuk.

9. Körömvirág és kamilla

Bár illatuk nincs, látványukkal otthonunk bármelyik sarkába derűt varázsolnak.

Cickafark, kígyószisz és egyéb, mezőn gyűjtött gyógynövények is balzsamozzák lelkünket.

Üdítő látvány a tarka csokor is

A gyógy- és mezei csokroknak az az előnye, hogy minden szín harmóniában van a másikkal, legyen az sárga, bíbor vagy lila és rózsaszín.

Tippek

A gyógynövényeket, virágokat lehetőleg reggel vagy este vágjuk, amikor a virágok leginkább hidratáltak.
A növények szárait 45 fokos szögben vágjuk, hogy lehetővé tegye számukra, hogy annyi vizet tudjanak felvenni, amennyit csak lehetséges. Használjunk tiszta vödröt, ollót és vázát.
A legtöbb gyógynövény legalább egy-két hétig tart, ezt követően főzéshez is elhasználhatjuk a víz feletti részét.
A citromfüvet, koriandert és a bazsalikomot is csokorba tehetjük, de ezek érzékeny növények, hamar tönkremennek a vázában.
Mindig tartsuk a virágdíszeket távol a huzattól és az erős napfénytől, és naponta cseréljünk friss vizet rajtuk.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top