Magyarország kúl

Ez Magyarország leghosszabb nevű települése

A településnevek hosszúságából és hangzásából a világ számos pontján üzletet csinálnak, de ennek Magyarországon egyelőre nincs keletje. Sőt, valószínűleg sokan azt sem tudják, hogy egyáltalán melyik hazánk leghosszabb nevű települése. Ennek jártunk most utána.
 
Michalkó Gábor Magyarország modern turizmusföldrajza című könyvében azt írja, hogy a Nyugat-Dunántúlon, Vas megyében fekvő Chernelházadamonya a leghosszabb településnév, de ezzel lehet vitatkozni.

A Csámborgó riportjában arról írt korábban, hogy a település két falu, Csernelháza és Damonya egyesítéséből jött létre 1925-ben, és ha innen nézzük, nem 17, hanem csak 16 betűből áll a neve.

16 betűs önálló település azonban van másik is Magyarországon, mégpedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Jászberényhez közeli Jászfelsőszentgyörgy – olvasható a honlapon.

További érdekesség, hogy a 19 betűből álló Békés megyei Reformátuskovácsháza, a 18 betűs Péliföldszentkereszt és a szintén 18 betűs, Keszthely közelében található Nemesboldogasszonyfa is joggal pályázhatna a leghosszabb nevű település címre, csakhogy már egyik sem önálló falu.

Ha a nagy Magyarországot vesszük, a 19 betűs erdélyi Szépkenyerűszentmárton lenne a rekorder. Ennél is hosszabb, 22 betűből leírható a Brassó megyei Nyugotifelsőszombatfalva, de közigazgatásilag már ez sem önálló.

Jászfelsőszentgyörgy Gyömrőn és Sülysápon keresztül 67 kilométerre fekszik Budapesttől, és nem csak a névtábla hosszúság miatt érdemes ide ellátogatni.

A falu központjában áll sárkányölő Szent György szobra, de 2007-ben kerültek itt már elő mamutcsont- és agyarmaradványok is. Ez volt az első teljes mamutcsontváz, amelyet az Alföldön találtak.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top