Magyarország kúl

Puliszka, szegény ember reformétele

Régen a kukoricalisztből készült pépes ételt jelentette a reggelit, a vacsorát és ha nem volt mit enni, az ebédet is sokszor helyettesítette.

A puliszka, vagy más néven kukoricagánica, kukoricamálé vagy ganca sokáig a szegények ételének számított. Eredetileg hajdinából készült, de végül a kukoricalisztes változata terjedt el. A pépes, kásás étel a magyar, az erdélyi, a szász, a szlovén, a bolgár és az ukrán étkezésben is megtalálható.

Puliszka[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

A kukoricalisztet vízben, vagy tejben megfőzték, és magában, vagy köretként ették. Csirkepaprikás, töltött káposzta mellé tökéletes kísérő volt, de juhtúróval, tejföllel ízesítve is szerették. Az alföldön édesen, cukorral, fahéjjal kínálták, és volt, ahol lekvár is került rá. A puliszkának nemcsak a pépes, hanem a kemény, szeletelhető változata is népszerű volt a szegények körében, és a mezei, valamint az erdei munkához is puliszkát vittek magukkal a tarisznyájukban. A kukoricagánica ma már igazi retró étel, ami a barna- és rozskenyérhez hasonlóan fénykorát éli az egészségtudatosan étkezők körében. Te is szereted a puliszkát?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top