Magyarország kúl

Embermagasságú tököket termeszt Józsi bácsi Jászkarajenőn

A Szolnok megyei Jászkarajenőn élő Józsi bácsi különös, mára már szinte teljesen elfeledett zöldséget termeszt: kolbásztököt. Ő az egyetlen a faluban, akinek kertjében megtalálhatók a vékony, akár 180 centiméter hosszúságot is elérő tökfélék.

 „Alaposan kinevettek a minap, mert azt hitték, műanyag kolbásztököket aggattam a körtefámra. Ez persze egyáltalán nem igaz, hiszen csak felfutott rá a növény!” – mondta a Szoljonnak a 74 éves Kecskés József, aki már 10 éves tökéletesíti töktermesztési tudományát.

Józsi bácsi leghosszabb kolbásztöke eléri a 180 centis hosszúságot, súlya pedig 6-8 kilogramm. Idén igen bő termése volt: „Ha összeadnánk az egészet, több mint tizenkét folyóméternyi tököt kapnánk.”

A jászkarajenői Józsi bácsi kolbásztökei a legnagyobbak a térségben | SZOLJON

Közel tíz éve termeszt kolbásztököt kertjében Kecskés József. A karai gazda növénye azonban nem éppen szokványos módon terem. Erre pedig már mások is felfigyeltek a faluban. Ottjártunkkor megtapasztalhattuk, más növények sem hétköznapiak Józsi bácsi udvarán. - Alaposan kinevettek a minap, mert azt hitték, műanyag kolbásztököket aggattam a körtefámra.

„Ha enni szeretnék belőle, csak vágok egy darabot, később pedig nő tovább. Nem kell az egész termést leszedni”– árulta el a hobbikertész, aki szerint főként főzelék készül a tökökből, de töltve és rántva is finom.

Kolbásztököt Jászkarajenőn más nem is termeszt, Martfűig kell menni, hogy újabb kolbásztöktermesztővel találkozhasson az ember. Józsi bácsi szerényen elárulja, hogy ott „csak” tíz folyóméternyi tök termett idén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top