Meghitt percek

Van élet a hagyományos karácsonyi köreteken túl is

Persze, finom a burgonya, de az ünnepi menübe bátran belecsempészhetünk néhány újítást, ami a köretet illeti. Játsszunk a zöldségekkel, a sajtokkal, a különböző szószokkal!

A slágerek slágere

Adható lazac mellé, de remekül illik a szárnyas sültekhez is, plusz nagyon egészséges – ez a kelbimbó. Egyszerűen elkészíthetjük a sütőben, papírral kibélelt tepsiben, sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva is, de még finomabb, ha parmezánbundában sütjük – igaz, ekkor már nem annyira egészséges. Egy edényben keverjük össze a parmezánt, a panko morzsát és a cajun fűszert. Készítsük ki a lisztet, a tojást és a morzsát, majd forgassuk meg bennük ebben a sorrendben a kelbimbókat, és süssük őket aranybarnára.

Ha mégis marad a krumpli…

Ha már a krumplinál maradunk, felejtsük el a krumplipürét! Különböző salátákat is készíthetünk a burgonyából, az egyik ilyen az ecetes krumplisaláta, amihez mindig lilahagymát és 20 százalékos ecetet használjunk. A majonézes krumplisalátának több titka is van: az egyik, hogy nemcsak majonéz, hanem tejföl és mustár is kerül a szószba, a másik, hogy nem rakunk bele vöröshagymát, csakis lilahagymával készítjük, a harmadik pedig az, hogy fűszerekből elég hozzá a só és a bors.

burgonyasaláta

Fotó: iStock

Gombasaláta

A különböző vadas ételekhez jól illik a gomba, így bátran készíthetünk svéd gombasalátát is, ami kicsit a lecsóhoz hasonlítható.

Hozzávalók

  • 25 dkg gomba
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 440 g konzervparadicsom
  • 70 g sűrített paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítés

  1. A gombákat vágjuk fel vékony szeletekre.
  2. Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, aztán dobjuk rá a felszeletelt gombát. Pirítsuk addig, amíg elfő az összes leve, és közben sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
  3. Öntsük rá a konzerv- és a sűrített paradicsomot, majd reszeljük hozzá egy citrom héját – lehetőleg bio vagy kezeletlen citromot használjunk –, facsarjuk rá a levét, és dobjunk mellé egy babérlevelet is.

Fokhagymás-mézes sárgarépa

A hal- és a húsételek sztárja lehet ez a köret, főleg mivel ebben a verzióban a gyerkőcök is kedvelni fogják a répát. A recept pofonegyszerű: a sárgarépát tepsiben, egészben kell megsütni, vajas, fokhagymás-mézes szósszal lelocsolva.

Tepsis zöldségmix

Ebbe aztán minden kerülhet: használjunk karfiolt, paradicsomot, gombát és legalább kétféle hagymát is! A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, majd mehetnek a tepsibe, ahol először olajjal és balzsamecettel kell meglocsolni őket, aztán jöhetnek a fűszerek is. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, és először fedővel vagy fóliával letakarva pároljuk a köretet 20 percig, majd már fedő nélkül újabb 15 perc alatt ropogósra sütjük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top