Meghitt percek

Tuti tippek a mentes karácsonyhoz

Ezek az ötletek tetszeni fognak!

Sokan egy diéta, mások allergia vagy intolerancia miatt kénytelenek kihagyni a cukrot vagy éppen a glutént az étrendjükből. Nekik mentes ünnepi menüvel és édességekkel érdemes készülni, úgyhogy hoztunk néhány tippet, amelyek biztosan tetszeni fognak.

A zserbótól a pavlováig

A zserbóról nagyon nehéz lemondani, azonban néhány egyszerű lépéssel száműzhetjük belőle a glutént. A hamis zserbó cukorból (vagy édesítővel), tojásból, vajjal, étcsokoládéval, dióval, lekvárral és rummal készül. Az íze olyan lesz, akár az igazié, liszt mégsem kerül bele. Ha tortaformában készítjük, még ünnepibb lesz.

Egyszerű, de finom desszert a piskótatekercs, amit karácsonykor is elkészíthetünk. Na de megy liszt nélkül is? Persze! A tésztába csak tojás, kakaópor, porcukor és szódabikarbóna kerül ilyenkor. Megtölthetjük házi lekvárral, és lelocsolhatjuk vajkaramellával is.

Ugyanígy készíthetünk ünnepi amerikai palacsintát is, csak a fehér lisztet cseréljük le gesztenyelisztre. Ha pedig mézeskalácsfűszert szórunk a tésztába, igazi karácsonyi palacsintát kapunk.

A habcsóktorta, vagyis a pavlova nem diétás édesség, ám mivel semmilyen gabona nem kerül bele, gluténmentes. Ez a desszert tojásfehérjéből, cukorból és gluténmentes keményítőből készül, a tetejére pedig készíthetünk házi tejszínhabot, és tálaláskor megszórhatjuk fagyasztott vörös gyümölcsökkel is.

pavlova

Karácsonyra a pavlova igazi csoda! (Fotó: iStock)

Gyümölcskenyér mentesen

Hozzávalók

  • 2 érett banán
  • 2 nagy tojás
  • 4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 30 dkg mandulaliszt (annak hiányában kókuszliszt)
  • 2 evőkanál lenmag
  • 20 dkg durvára vágott magkeverék (dió, mandula, kesu, mogyoró, pisztácia stb.)
  • 20 dkg durvára vágott aszaltgyümölcs-keverék (füge, sárgabarack, szilva, mazsola, datolya, ananász stb.)
  • fél zacskó sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
  • negyed teáskanál só

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és olajozd ki vékonyan a tetszőleges formájú sütőtálat.
  2. Keverőtálban, villával pépesítsd a banánokat. Add hozzá a tojásokat és a kókuszolajat, majd turmixgéppel vagy fakanállal jó alaposan keverd össze.
  3. Keverd el a lisztben a sütőport vagy a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a magokat és az aszalt gyümölcsöket, végül a banános keveréket.
  4. Simítsd a tésztát a kikent sütőformába, és told a forró sütőbe.
  5. Süsd 40 percig. Amikor szépen megpirult, végezz tűpróbát. Ha a gyümölcskenyér közepe is átsült, vedd ki a sütőből. Csak akkor szeleteld, amikor teljesen kihűlt.

A töltött káposztától a mézeskalácsig

Ha a töltött káposztából kihagyjuk a szalonnát, máris javítunk a helyzeten. A töltelék készülhet darált csirkehúsból, rizs helyett pedig kölest, bulgurt vagy gerslit is használhatunk.

A mákos guba nem egy diétás étel, hiszen a méz, a cukor és a kifli is növeli a zsírpárnánkat. A legjobb, ha sok időnk van, és házi kiflit készítünk hozzá, a tésztához pedig használjunk barna rizslisztet, köleslisztet, útifűmaghéjat. A tölteléket cukrozatlan kókusztejjel és poreritrittel tehetjük egészségesebbé.

A mézeskalácsról már sokat írtunk. Szintén nem nevezhetjük testbarát nasinak, hiszen cukor és méz is bőven kerül bele, a fehér lisztről már nem is beszélve. Ám erre is van megoldás! A liszt felét cseréld teljes kiőrlésű búzalisztre vagy zablisztre, de az is jó, ha zab- vagy búzakorpát keversz a lisztbe. Porcukros máz helyett pedig választhatod a poreritrittel készültet, de ha dióval, mandulával díszítesz, az is tökéletes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top