nlc.hu
Meghitt percek

Programok, ha egyedül karácsonyozol

Egyedül töltöd a karácsonyt? Mutatunk pár programot, ami elhozza a szívedbe az ünnepet

Az élet alakulhat úgy, hogy éppen a karácsonyt tölti egyedül az ember. A magány érzését azonban csillapítja, ha nem zárkózunk be a lakásba, hanem programokat keresünk magunknak az ünnepekre. És program lehet az is, ha az időnket adjuk azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá...

Bár a karácsony általában arról szól, hogy összegyűlik a család az asztalnál és gyakorlatilag három napig fel sem állunk onnan, vannak, akik egyedül töltik az ünnepeket. Ennek azonban egyáltalán nem kell együtt járnia a magánnyal. Budapesten és vidéken is vannak olyan programok, ahol elütheted az idődet és ha félreteszel mindent, még jól is érezheted magad.

Karácsonyi vásárok

A budapesti adventi vásárok minden évben szerepelnek Európa legszebbjei között, így, ha a fővárosban töltöd az ünnepeket, oda mindenképp érdemes ellátogatnod. Éhesen azonban nem ajánlott menni, de ha mégis így teszel, akkor vidd magaddal a tömött pénztárcádat, mert nem lesz olcsó mulatság. Ettől függetlenül a hangulata adott, ráadásul olyan vásárt is találsz, ahol koripálya is van. Vidéken minden nagyobb városban, de még a kisebb településeken is van kitelepülés.

vásár bazilika

Fotó: Getty Images

Téli fesztivál

Ilyesmit is sok városban rendeznek, de az egyik leghíresebb a győri, ahol a karácsonyi vásár mellett több programon is részt vehetsz. A Dunakapu téren idén is lesz dodzsem és óriáskerék, amit az ünnepi fények és a hangulatos utcazene még varázslatosabbá tesz. A kézműves vásárban találsz apróságokat, az ételudvarban pedig különlegességeket is kipróbálhatsz.

Önkéntes munka

Örök érvényű igazság, hogy a különböző alapítványoknál mindig jól jön a segítség, egy plusz kéz, aki besegít a forgalmasabb időszakokban. Budapesten és vidéken is vannak ételosztó pontok az ünnepekkor: keress egyet és segíts másokon, biztos lehetsz benne, hogy ez téged is jobb kedvre derít, ráadásul szuper emberekkel találkozhatsz a folyamat során. Vagy csak süss egy tálca süteményt, és kínáld meg vele az otthon nélkülieket vagy az utcán sétálókat. 

Wellness

Ha nem dolgozol, hanem leginkább a távolság miatt nem utazol haza a családodhoz, akkor egy wellnessben eltöltött nap is jó ötlet lehet. Több wellnesshotelében egyedi ajánlatot is találsz: egy napi fürdőzés, svédasztalos ebéd és elképesztő kilátás vár rád, Az ünnepi hangulat itt is garantált, hiszen nagyon szép díszítéssel készülnek a hotelek dolgozói.

Egy karácsonyi film

Igaz, otthon bármelyik streaming-szolgáltatónál találhatsz ünnepi filmeket, a moziban is vetítenek párat, ami jó lehetőség lehet a kikapcsolódásra. Bár az előadások számát csökkentik az ünnepi időszakban, azért bőven lehet találni helyet, és egy karácsonyi film még a legnagyobb grincseknek is meghozza a kedvét az ünnepléshez.

karácsony egyedül

Fotó: Getty Images

Éjféli mise a Bazilikánál és Pásztorjáték

December 24-én délután 16 órakor Pásztorjáték lesz a Bazilika templomtérben. Éjfélkor pedig a szokásos éjféli szentmise lesz, melyet Erdő Péter celebrál. De ha napközben látogatnál el a Szent István Bazilikába imádkozni, vagy akár a Kincstárban és a Kilátóba szétnézni, azt is megtehet 9 és 14 óra között.
December 25-én és 26-án öt szentmise is lesz a Szent István Bazilikában, ebből egy angol nyelven.

Diótörő

Mi hozná meg jobban az ünnepi hangulatot, mint a Diótörő? Az Operaházban és a Budapesti Operettszínházban ráadásul december 26-án is van előadás, bár a jegyek már csak korlátozott számban elérhetőek. 

Csodáld meg az ország karácsonyfáját!

Mint minden évben, idén is az Országház mögötti Kossuth téren állították fel az ország karácsonyfáját, ami egy Heves megyei faluból érkezett Budapest. A 18 méter magas karácsonyfát 2500 méter hosszú fényfüzér és 16 ezer színes LED-izzó világítja meg. A másik látványosság az embernagyságú fafigurákkal berendezett betlehemi jászol, ami éppen a fa mellett található.

az ország karácsonyfája

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Programok, amelyek mindig megállják a helyüket

Ha az a terved, hogy bekuckózol és otthon töltöd az ünnepeket, akkor a következőket tudjuk javasolni:

  • Készíts bakancslistát 2023-ra!
  • Jelölj meg a térképen egy olyan helyet, ahova mindenképp el szeretnél jutni.
  • Maradj távol a social médiától!
  • Dekoráld ki a lakásodat!
  • Önkénteskedj!
  • Öltözz fel jól és menj el egy hosszú sétára!
  • Lepd meg magad valami aprósággal!
  • Főzd meg a kedvenc ételedet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top