Mini kórház

A legkisebb betegség is pénzbe kerül

Az egészségünknél nincs fontosabb, talán csak a gyermekünk egészsége. A kisgyermekes szülők tudják, hogy egy gyerek bármikor megbetegedhet.

Egy kis hörghurut, nátha, influenza, torokgyulladás vagy éppen mandulagyulladás szinte minden gyerekes család életében jelen van. De a mumpsz vagy éppen a bárányhimlő sem marad ki a közösségbe kerülés időszakában.

A legkisebb betegség is pénzbe kerül

 

A kicsik egyik betegségből lépnek a másikba, néha alig pár nap különbséggel. A közösségi élet számukra komoly kihívás, hiszen mindig elkapható valamilyen kisebb-nagyobb betegség.

Ilyenkor irány az orvos, és máris kiderül, hogy egy egyszerű influenza akár 5-10 ezer forintunkba is kerülhet. Ebbe persze csak a gyógyszertárban otthagyott pénzt számoltuk, vagyis csak a gyógyszereket. A teát, a citromot, a mézet, a bébiszitter vagy éppen az anyuka kimaradását a munkából nem is vettük bele. Pedig ezek is súlyos pénzeket vonnak el a családi kasszából. Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt az átlagos havi bruttó bér. Ez azt jelenti, hogy ha anyunak kell otthon maradnia a gyerekkel, heti kb. 10 000 forinttal visz haza kevesebbet a betegállomány miatt. Vannak olyan anyukák is, akik sajnos nem tudják megoldani, hogy kimaradjanak a munkából, és családi segítségre sem számíthatnak. A beteg gyereket kénytelenek bébiszitterre bízni. Egy bébiszitter átlagos órabére kb. 1000 forint, vagyis napi 8000 forint pluszköltséget jelent a családnak, persze ha a szülő időben hazaér, de számolva a forgalommal, talán kijelenthetjük, hogy egy 5 napos betegség után minimum 40 000, de inkább 50 000 forint kiadást számolhatunk fel.

Ez az összeg azonban csak a töredéke annak, amit akkor kell fizetnünk, ha a gyermekünk kórházba kerül. Bár az ellátása ingyenes, de a gyermek látogatása és az, hogy mellette legyünk, bizony nagyon drága. Gondoljunk csak az útiköltségre vagy arra, hogy a szülők a legtöbb kórházban csak térítés mellett tudnak ott aludni a gyermekkel. Ezek újabb tízezer forintok, amelyek komoly terheket rónak a szülőkre.

Minden olyan segítség, amely megkönnyíti a kórházak, a szülők vagy a kis betegek életét, nagyon jól jön, ezért a K&H csoport ebből a feladatból sokat vállalt magára.

„A K&H gyógyvarázs programunkkal immár 10 éve vagyunk jelen a magyar gyermekegészségügyben. Tisztában vagyunk a kórházak helyzetével, lehetőségeivel, látjuk az esetleges hiányosságokat. Támogatásaink révén olyan eszközöket, berendezéseket igyekszünk biztosítani az intézményeknek, amelyek segítik a pontos diagnózis felállítását, megkönnyítik az orvosok, ápolók mindennapi munkáját és hozzájárulnak a beteg gyerekek mielőbbi felépüléséhez” – mondja Horváth Magyary Nóra.

Aki azt is elmondta, hogy nemcsak a kórházakat, de a kis betegeket is segítik.
„K&H gyógyvarázs programunkkal a kezdetek óta igyekszünk hozzájárulni a kis betegek lelki egészségéhez is, mert látjuk, hogy a különböző szórakoztató programok, játékok javítanak a gyerekek állapotán, könnyebbé teszik a gyógyítást. Az elmúlt évtizedben 103 alkalommal szerveztünk szórakoztató programokat, önkénteseink 37-szer olvastak mesét és összesen 23 900 könyv- és játékadománnyal igyekeztünk könnyebbé tenni a gyermekek számára a kórházban töltött időt.”

További információk! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top