Mosdófelújítási program

Horgolással is fejlesztik a gyerekeket Miháldon

Egy apró, de annál barátságosabb iskola, ahol a gyerekek tényleg tudják, hogy milyen a személyre szabott oktatás.

Miháld községbe, a Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola Miháldi Tagiskolájába huszonkilenc alsó tagozatos kisiskolás jár. Az 1.-3. osztály teljes összevonással, a 2-4.osztály részleges összevonással /a készségtárgyak tekintetében/ működik.

Úgyhogy ha létezik iskola, amire azt mondjuk, családias, hát a miháldi biztosan az. Ennek a helyzetnek az előnye Pápa Henriett tagintézmény-vezető szerint az, hogy mindenkivel személyre szabottan, képességeiknek megfelelően tudnak foglalkozni. Az összevont órák persze nagy koncentrációt igényelnek a tanároktól, akiknek egyszerre kell leadni az elsős, és a harmadikos anyagot. Előny viszont, hogy a “nagyobbak” segítenek a kicsiknek, akik talán gyorsabban is fejlődnek így.

Egyetlen kislánynak indítottak első osztályt Miháldon

A kikapcsolódási lehetőségek közül az egyik legkedveltebb tevékenység meglepő módon a horgolás – lányoknak, fiúknak egyaránt. Ez ugyanis a miháldi kézműves szakkör fő profilja, .melynek indíttatása onnan fakad, hogy a tanulók érdeklődését felkeltették a régi, népi horgolt dísztárgyak. Ennek érdekében egyik tanítójuk az internet segítségével elsajátította az alapokat, melyeket nagy szeretettel átadott a tanítványainak is. Azóta már több alkalommal kiállítást is szerveztek a horgolt játékokból, dísztárgyakból. Az igazgató szerint ez nemcsak szórakoztat, de hasznos is: fejleszti a türelmet, a kitartást, a koncentrációs és finommotorikus képességeket, a számolást…

A tantestületnek mottója is van: “Ha mindig ugyanazt csinálod, mint eddig, akkor annyit is érsz el, mint eddig. De ha valami újat, mást, izgalmasat szeretnél, gondolj arra, mi állhat még előtted!”

 

Most éppen a mosdófelújítás áll előttük, legalábbis remélik. “Nem mintha más nem szorulna fejlesztésre, modernizálásra” – mondja az igazgató asszony, aki szerint azonban mégis a legfontosabb a mosdóblokkok felújítása lenne. Ezek közül a lányoké az emeleten, a fiúké a földszinten található. A fiúknál az egyik csap nem működik, ahogyan a piszoárok sem, és nagyon alacsony a víznyomás. “A felvételen nem érződik, de kellemetlen szagok terjengenek” – ecseteli a helyzetet a pedagógus. A lányvécé körülbelül ugyanígy fest, itt is vannak lezárt részek, a csapokból pedig csak hidegvíz folyik.

A gyerekek most olvasóink segítségét kérik a felújításhoz, a kampányhoz még egy verset is írtak:

“A mi iskolánkban az volna a szép / Ha meleg vízben mosná a diák a kezét!

Jaj, de jó is volna, ha minden megújulna / És szép új csempe lenne a falon!

Most itt az alkalom!

Hogy a pályázaton nyerjen iskolánk / Kérünk Benneteket, szavazzatok Ránk!

A versenyen, ha győznénk, lenne szép új WC-nk!

Hisz kell a szavazás! / És nincs több dugulás!”

 

 
 Szavazz, hová menjen idén a felújító brigád!

A Domestos gyártója, az Unilever jóvoltából 2016-ban második alkalommal valósulhatott meg az Iskolamosdó Felújítási Program, csodálatos eredményekkel. A pénzgyűjtő akció értelmében minden Magyarországon, kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forint adomány jutott általános iskolák mellékhelyiségeinek felújítására. Az akció során összesen 13 637 635 forint gyűlt össze, amelyből három mosdó is újjászülethetett. Az NLCafé weboldal kiadója, a Central Médiacsoport szintén vállalta egy iskola megszépítését. 2017-ben újabb akció indul, hiszen rengeteg még az elhanyagolt suli! Szavazz, idén melyik kis közösség érdemelné meg az adományt! 

A cikk a Domestos iskolai mosdófelújítási programjának részeként készült.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top