Életmód

A magányos nők fázósabbak?

Aki egyedül van, hajlamosabb a fázásra – derül ki egy friss tanulmányból. A kutatók szerint az elszigeteltség leküzdésében – jobb híján – egy jó meleg fürdő is segíthet.
Még több olvasnivaló a párkapcsolatokról, lélekről a Nők Lapja Psziché oldalán – katt ide!

A Yale Egyetem kutatói szerint a forró víz pótolhatja a társaságot, hiszen a többi ember által nyújtott melegséget helyettesíti. Felmérésük szerint minél inkább egyedül van valaki, annál több és magasabb hőmérsékletű fürdőt szokott venni.

A szakemberek arra kérték a 18 és 65 év közötti önkénteseket, hogy jegyezzék le a fürdési és zuhanyzási szokásaikat, és azt, hogyan érezték magukat előtte és utána. Ezzel egy időben felmérték, hogy milyen az emberi kapcsolataik minősége, és szoros összefüggést találtak a fizikai és a társadalmi értelemben vett melegségigény között. Véleményük szerint mindez a gyerekkorba nyúlhat vissza, amikor a meleg levesek és italok jelentették a biztonságérzetet. „A fizikai melegség csökkenti az egyedüllét okozta szorongást. Minél magányosabbak vagyunk, annál inkább szükségünk van erre a pótlékra” – olvasható az Emotion című pszichológiai folyóiratban. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek a depresszió kezelésében.

Nem a Yale Egyetem kutatása az első a témában. Korábban egy kanadai szakembergárda is úgy tapasztalta, hogy a magányos emberek hajlamosabbak a fázásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top