Életmód

Velünk születik a matematikai érzék

Ha gondjaid vannak a számokkal, a kutatók szerint valószínűleg ilyennek születtél. A jó matekos készség valószínűleg eleve elrendelt dolog: vagy megvan valakiben, vagy nincs.
Még több érdekes kutatási eredmény a Nők Lapja Psziché oldalán! 

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a számolási készség alapvető emberi tulajdonság. Ennek segítségével becsüljük meg például azt, hogy hány szék van a moziban, vagy hány ember lehet egy tömegben.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pszichológusai kísérletükben olyan gyerekeket teszteltek, akik túl fiatalok ahhoz, hogy matematikát tanuljanak. Kétszáz négyévessel nézettek felvillanó kék és sárga pontokat a számítógépen, és megkérdezték tőlük, melyik színt látták többször. Ezután a gyerekeknek tárgyakat kellett megszámolniuk egy oldalon, és meg kellett határozniuk, két szám közül melyik a nagyobb. Számolási készségüket is tesztelték, például szorzási feladatokat végeztettek velük. A szülőket kikérdezték gyermekük szókincséről. A verbális tesztet azért végeztették el az alanyokkal, mert általánosságban úgy vélik, hogy a matematikai és a nyelvi készségek az általános intelligenciában összekapcsolódnak.
A Developmental Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a gyerekek teljesítettek a legjobban a matematikai tesztekben, akik a legmagasabb pontot érték el a színes pontos feladatban.
A kutatást vezető dr. Melissa Libertus elmondta, a korábbi kutatások arra utaltak, hogy a jobb számérzékkel rendelkező gyerekeknek egyszerűen a jobb matematikai oktatás miatt volt fejlettebb ez a készségük. Most azonban bebizonyosodott, hogy a számérzék és a matematikai készség közötti összefüggés már a formális matematikai oktatás megkezdése előtt is fennáll. A kérdés az, vajon a gyermekek számérzékének javításával fejleszthető-e későbbi matematikai készségük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top