Életmód

5 tévhit az alvásról

Segít leküzdeni a fertőzéseket, szabályozza az étvágyat, fokozza az éberséget és a növekedési hormon felszabadulását – hogy csak néhányat említsünk az alvás jótékony hatásai közül. Íme, néhány tévhit a világ egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységéről.

1. tévhit: Van, akinek elég az 5 óra alvás is
A szakértők szerint mindössze a felnőttek 10 százalékának van az átlagnál jelentősen kevesebb (vagy több) alvásra szüksége. Ha az alváson spórolunk, zombiként éljük le az életünket.

2. tévhit: A délutáni szunyókálás fontos és egészséges
A mediterrán országokban elterjedt szokás, hogy a kiadós ebéd után délután 1 és 4 óra között lepihennek. A növekvő munkanélküliség mellett azonban a háromórás szundikálás egyre kevésbé mutatna jól a munkahelyeken. A szakértők szerint az ebéd utáni szunyókálás árulkodó jele annak, hogy nem volt elég az éjszakai alvás.

3. tévhit: A lefekvés előtti kiadós edzés segít az alvásban
A rendszeres testedzés az egyik leghatékonyabb segítség az alvás tekintetében, de ha lefekvés előtt edzel, nagy a valószínűsége, hogy éber maradsz az ágyban. Lefekvés előtt hasznosabb egy forró fürdő vagy szauna. Az edzést pedig hagyjuk inkább reggelre.

4. tévhit: Az alkohol segít az alvásban
Az alkohol valójában belerondít a természetes alvási ciklusba, mert négy óra ittas alvást követően elmúlik az alkohol hatása, és izgalmi állapotba kerülsz. Ettől kezdve nem olyan mély az alvás, könnyebben felébredsz. Ráadásul az alkohol izomlazító hatása miatt az alvási apnoé tüneteit is kiválthatja olyan horkolókban, akik máskülönben nem szenvednek a rendellenességben. Sajnos mindezek ellenére túl sokan folyamodnak ehhez a módszerhez, akik nehezen alszanak el. Az ivásnál azonban sokkal többet ér, ha kitartunk egy rendszeres alvási minta mellett.

5. tévhit: Ha minden hajnalban 4-kor kelek, csupán azt jelenti, hogy korán kelő vagyok
Sokkal valószínűbb, hogy álmatlanságban szenvedsz. Ilyen esetben érdemes körülbelül egy órával később lefeküdni, hogy az alvás közben kialakuló üresjáratok megritkuljanak, és lassanként ne a kakas előtt, hanem utána ébredj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top