Életmód

Így hat a sok gyerek az anyákra

A nagycsaládos édesanyák a stroke okozta halálozás alacsonyabb kockázatának vannak kitéve – derült ki egy friss kutatásból.

Az 1300 kaliforniai nő részvételével készült vizsgálat azt mutatta, hogy a legalább négygyermekes anyáknál egyharmadával alacsonyabb a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata. A hatás nagy részéért a stroke megelőzése felel, mivel a nagycsaládos édesanyák közel 50 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg agyérgörcs következtében.
A Fertility and Sterility szaklapban megjelent tanulmányban Marni Jacoobs, a Kaliforniai Egyetem kutatója azt állítja, valószínűleg a terhességgel kapcsolatos hormonok hosszabb ideig fennálló magas szintje gyakorolhat hosszú távú hatást a szervezet vérereire. Az is elképzelhető, hogy a nagyobb családok nagyobb társadalmi támogatást nyújtanak az anyáknak, vagy a több gyermeket vállaló nők általánosságban jobb egészségi állapotnak örvendenek.
Donald Peebles professzor, a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szóvivője szerint nem egyértelmű, miért gyakorol a több mint négy gyermek szülése ilyen védőhatást. Az is elképzelhető, hogy a gyermektelen nők eleve jobban ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségeknek. A kutatás nem vizsgálta, miért nem vállaltak ezek a nők gyermeket, így az is lehet, hogy meddők, ami önmagában is növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top