Életmód

Ha kövér az orvos, a beteg is nehezebben fogy

A túlsúlyos és kórosan elhízott orvosokkal szemben a normális BMI-vel élő doktorok hajlamosabbak fogyásra ösztönözni pácienseiket – derült ki friss vizsgálatok során.

„A kutatási eredmények szerint a normális BMI-vel élő orvosok sokkal gyakrabban beszélnek a fogyásról az elhízott és túlsúlyos betegekkel, valamint szívesebben adnak fogyókúrás és testmozgással kapcsolatos tanácsokat is” – mondta el dr. Sala Bleich, a kutatás vezetője, a Johns Hopkins Egyetem Egészségmenedzsment Tanszékének tanársegédje.
„Sőt az egészséges testtömegindexű orvosok nagyobb valószínűséggel írnak fel a fogyást segítő gyógyszereket is az eredményesebb fogyás érdekében.” A szakértők 500 háziorvos bevonásával készítették el felmérésüket. A BMI kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztották a méterben mért testmagasság négyzetével.
Egy háziorvos 25 kg/m2 felett számított elhízottnak vagy túlsúlyosnak, ez alatt pedig normális testsúlyúnak. A Betegségmegelőzési és Igazgatósági Központ (CDC) felmérései szerint az elhízás az Egyesült Államok lakosságának több mint harmadát érinti, és évente 147 milliárd dollárnyi egészségügyi költséget jelent az államháztartásnak. A túlsúly növeli a kettes típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke valamint a magas vérnyomás kialakulásának esélyeit. A különböző egészségügyi irányelvek ellenére az elhízott betegek majdnem harmada egyáltalán nem részesül semmiféle kezelésben vagy tanácsadásban.
„Bár most úgy tűnik, a háziorvosok súlya is nagy hatással van az elhízott betegek kezelésére, további kutatások szükségesek a pontos összefüggések tisztázására” – írják a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top