Életmód

Több a Facebook-függő, mint az alkoholista?

Egyre többen napi 24 órás kapcsolatban állnak a legnépszerűbb közösségi oldalakkal. Néhány embernél a cigarettához, alkoholhoz hasonló függőség is kialakulhat.

A Chicago Egyetem Booth Üzleti Iskolájának kutatói átfogó vizsgálatba kezdtek, hogy bebizonyítsák, szerintük a közösségi oldalak több embernél alakítanak ki függőséget, mint az alkohol vagy a cigaretta. Tanulmányukhoz 250 Facebook-felhasználót vizsgáltak, akiket napi vágyaikról kérdeztek.
A tanulmányból kiderült, hogy a résztvevők egy átlagos napjuk során a legjobban az alvásra és a szexre vágynak, azonban a közösségi oldalak esetében nehezebben állnak ellen a csábításnak, mivel könnyebb eleget tenni a vágyaiknak. A résztvevők közül senki sem érezte szükségesnek, hogy elnyomja a közösségi oldalak iránti kíváncsiságát, mivel azokat nem tartották károsnak vagy veszélyesnek. Ráadásul mivel használatuk ingyenes, nemcsak a felhasználók száma, hanem az ott eltöltött órák száma is növekszik.
Dr. Wilhelm Hofmann, a kutatás vezetője elmondta, hogy a közösségi oldalak esetében úgy lehet kontrollálni a függőséget, hogy ellenállunk a csábításnak, ami erősíti az akaraterőnket, és napról napra kevesebb kedvünk is lesz használni ezeket az oldalakat. „Az olyan oldalakat szeretem, ahonnan a felhasználó távozik egy idő után, mert megtalálta azt, amit keresett, vagy valamilyen érdekes dolgot tanult. Szerintem ez egy egészséges kompromisszum” – tette hozzá dr. Hofmann.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top