Életmód

“Öt nővel osztozom a férjemen”

Amíg az európai és az amerikai kultúrában a monogám életmód elfogadott, számos országban a többnejűség hódít. Melyiknek mi az előnye?

Magyarországon a törvény és a hagyomány szerint egy felnőtt férfi és egy felnőtt nő jogilag elismert életközössége a házasság. De például a muzulmánok körében az iszlám jog lehetővé teszi a poligíniát, azaz a többnejűséget, amely akár négy törvényes feleséget is jelenthet. Vannak afrikai törzsek, ahol elfogadott a poliandria, tehát a feleség több férjet is választhat magának, míg máshol a csoportházasság engedélyezett, amikor több férfi és több nő kel egybe. 2001 óta pedig egyes országokban az azonos neműek között kötött házasság is legálissá vált.

Hunok hagyománya
A hunok társadalma poligám volt. A vezérek, így Attila és Koppány is több feleséget tartottak. Az István, a király rockoperából is emlékezhetünk Koppány három feleségére: Picur, Enikő és Boglárka énekelte a Te vagy a legszebb álmunk című dalt. A feleségek közül a legmagasabb pozíciót mindig az első töltötte be, de a gyerekeknél nem volt ilyen hierarchia.  

Nálunk csak egy férjre van idő
A számunkra természetes házasságmodell monogám kapcsolatot feltételez. A férj és a feleség közös gazdasági egységben élnek, utódokat nemzenek, együtt nevelik fel őket, és kizárólagos szexuális kapcsolatot ápolnak egymással. Juhászné Varga Bernadett számára nem is kérdés, hogy monogám kapcsolatban éljen. „Mind a neveltetésem, mind a vallásom erre predesztinál. Nem is tudom elképzelni, hogy egyszerre több férfi legyen a szívemben. Egyet szeretek, róla gondoskodom, ő a 20 hónapos kislányom édesapja. Furcsa helyzet volna, ha a gyerekeimnek más-más lenne az apjuk, képtelen volnék egyszerre ennyi mindenkiről gondoskodni. A család szempontjából is jobbnak tartom a zárt egységet. Amikor az ember este hazaér, még sok a teendő, igyekszik minden családtaggal egy kis időt tölteni, megbeszélni örömöket, problémákat. Sokszor a férj csak a gyerek(ek) után, későn következik. Idő hiányában is nehezen működne, hogy akkor most jöjjön a férj1, férj2, férj3 stb. Vagy ha ez elmarad, ott megint nem beszélhetünk családi egységről. Nálam csak az a verzió életképes, hogy egy férj legyen, attól pedig több gyerek” – fűzi hozzá Bernadett.

Légy tökéletes!
Manapság nem magától értetődő, hogy az emberek monogám házasságban éljék le az életüket. Amikor szeretetté szelídül a szerelem, és jönnek a kevésbé izgalmas hétköznapok, a fáradságos kisgyerekes időszakok, ezek próbára tehetik a kapcsolatot. Egy házasságért ma máshogy kell megdolgozni, mint nagyanyáink korában. Mások a kihívások, a csábítások és a csábítók. A lényeg azonban továbbra is az, hogy mindkét fél ki tudjon teljesedni a kapcsolatban. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint ha nem is találunk partnerre mindenben a társunk személyében, ez nem okoz gondot számunkra. „A nők például az érzelmeikről többet szeretnének beszélni, és erre egy barátnőt sokszor alkalmasabbnak találnak, mint a párjukat. Ha egy nő számára a fontos jellegzetességek különböző férfitípusokhoz társíthatók, vagy fordítva, ha egy férfi olyan dolgokra vágyik, amelyek ritkán testesülnek meg egyszerre egy nőben, akkor felmerül a veszély, hogy egyidejűleg több partnerhez vonzódik hasonló intenzitással. Vannak tulajdonságok, amelyek nehezen férnek meg egymással: például a szerelmünk ritkán képes egyszerre nagy stabilitást és óriási izgalmakat is nyújtani. Gyakran tapasztalom, hogy házastársnak a stabil, szeretőnek az izgalmas kap helyet az illető életében. Az, hogy időnként kirándulunk olyan területekre, amelyek kihívást jelentenek, még nem utal arra, hogy élni is tudnánk ott. Éppen ezért az ilyen kalandok ritkán érik meg, hogy feláldozzuk miattuk az alapkapcsolatunkat. Érdemesebb előtte egy önismereti munkába fogni.” A monogám nézeteket valló társadalmaknál meglehetősen gyakori a szeretőtartás gyakorlata. „A különböző kultúrákat vizsgálva szigorú monogámiát sehol nem találunk – mondja Szendi Gábor pszichológus. – Igen sok társadalomban legális a házasságon kívüli kapcsolat, s a legváltozatosabb szabályok szerint hálhat együtt férfi és nő.” A kapcsolatok minőségéről és tartósságáról a válási adatok adnak tanúbizonyságot.

Hányan alkothatunk egy párt?

 

„A poligámia nem a szexről szól”
A poligám házasság annyi kiscsaládból áll, ahány felesége van a férfinak, aki az összekötő kapocs és a családfenntartó szerepét tölti be. A 62 éves Martin Henrickson Seattle-ben él két feleségével. „Karennel, az első feleségemmel sokat beszélgettünk a családbővítésről. Amikor Lisával megismerkedtünk, Karen bevallotta, mindig ilyen lánytestvérről álmodott. A családunk demokratikus, egyenrangú és együttműködő. A két feleségem eldönti, ki mikor főz. Lisa gyermekei velünk esznek, Karenéi már kirepültek. Nekem nincs saját gyermekem. A vacsora alatt a feleségeim mondják meg, kivel fogok aznap éjjel aludni. Ha valaha félre akarnék lépni, mindketten biztosak benne, hogy bemutatnám nekik az illetőt. Amikor vitába keveredek az egyik feleségemmel, a másik mindig kibékít minket. Karen és Lisa soha nem veszekszik egymással. Poligám életünkből nem hiányoznak a gazdasági megfontolások sem. Nagyobb tételben vásárolunk, együtt járunk autóval, Karen és Lisa ruhamérete egyforma, ezért cserélgetnek egymás között. Amikor Karennél mellrákot diagnosztizáltak, Lisa egy évig ápolta. Ma már gyógyulófélben van. A két nő elválaszthatatlan egymástól. Azt hiszem, kettejük kapcsolata erősebb, mint az enyém bármelyikükkel. A poligámia természetes része az életünknek. Már nem is nagyon emlékszünk, milyen volt azelőtt. A poligámia nem a vallásról vagy a szexről szól, hanem a családról.” Lisa már első házassága alatt eljátszott a gondolattal, milyen volna második feleségnek lenni, de ezt nem osztotta meg a férjével. „Monogám kapcsolatban éltünk, ez tabutéma volt. A házasság utolsó négy évében nagyon beteg voltam, és egy második feleség kielégíthette volna a férjem szükségleteit. Megmenthette volna a házasságunkat. Nem kerestem a poligám kapcsolat lehetőségét, egyszerűen így történt. Egymáshoz illő emberek vagyunk. Támogatjuk egymást mindenben, ez a legfontosabb. Amikor Karen el akar utazni valahová a lányával, én otthon maradok a férjünkkel, így nincs bűntudata, hogy magára hagyta őt, és Martin sem magányos.”

Ahol legális a poligámia
A poligámiát elfogadó országok a világ népességének háromnegyedét teszik ki. Ezek elsősorban muzulmán és afrikai országok. Myanmar (Burma) az egyetlen javarészt buddhista ország, mely engedélyezi a poligámiát. Irakot az elmúlt években több mint egymillió háborús özvegy hagyta el. Nem maradt sok egyedülálló fiatal férfi az országban. Emiatt fontolgatják, hogy visszatérnek a poligámia legalizálásához.  

Egy férfi négy(-öt-hat) feleséggel
Bár az Egyesült Államokban nem engedélyezett a poligámia, vallási vagy személyes meggyőződésből mégis gyakorolják néhányan az együttélés ilyen formáját. A Mississippi államban élő Maggi egy poligám vallási közösség tagjaként így mesél mindennapi életéről: „Mindannyian egy házban élünk. Az emeletes ágyunk alsó részén alszik a férjünk az első és az éppen következő feleségével, míg a másik két feleség az ágy felső részén kap helyet. Ez nagyon meghitt így. Bár nem egy szinten alszunk, azért érezzük és halljuk, mi történik az alsó ágyon. A nők között nincs testi kapcsolat, ezt tiltja a vallásunk. Az első feleség, Hanna, az összes vitás ügyet elrendezi a feleségek között. Ahol sok nő él egy fedél alatt, ott mindig van féltékenység – bár a férjünk mindent elkövet, hogy egyenlő mértékben foglalkozzon velünk. Havonta hat napot alhatunk vele, felváltva. Az első feleség négy további szombaton is vele hálhat. Valójában jó, ha egy hónapban kétszer, háromszor együtt vagyunk a férjünkkel, mert sokat dolgozik és nagyon fáradt. Az asszonyok bevétele egy közös számlára megy, mindenki egyforma összeget kap szükségletei kielégítésére. A férjünk fizeti az összes háztartásbeli kiadást. Nagyon szeretek poligám családban élni. Az egyetlen hátránya a szex mennyisége. Ráadásul ez a helyzet csak romlani fog a jövőben, hiszen amint előléptetik a férjünket a templomban, úgy érkezik majd az ötödik és végül a hatodik feleség, 2-3 éven belül.” Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány kimutatta, hogy poligám országokban a férfiak átlagosan 7-8 évvel tovább élnek, mint monogám területen élő társaik. Bár sok helyen legális a poligámia gyakorlása, valójában kevesen engedhetik meg maguknak a két, három, akár négy feleség eltartását. Ezért sok muzulmán család is inkább a monogámiát választja. A poligám kapcsolatokban ugyanakkor kevesebb a válás, mivel a többnejűség lehetőséget ad arra, hogy a férfi első családjával maradjon, miközben újat is alapít. Így a második asszony kiléphet a sok esetben megalázó szeretői szerepkörből, és a férj bűntudata is kisebb lesz.

Hányan alkothatunk egy párt?Cikkünk a Nők Lapja Psziché Párkapcsolat különszámában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Társfüggőség
  • Miért szeretünk adni?
  • Cyberözvegyek – Férjük inkább a laptopjával bújik ágyba
  • Apának lenni 20, 40, 60 évesen
  • Méltósággal megöregedni
  • Tavaszi tisztítókúrák

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top