Psziché

Hűség a világ körül

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy adott társadalomban, kultúrában mit is jelent pontosan a hűség, érdemes egy pillantást vetnünk arra, milyen írt és íratlan szabályok mentén történik a párválasztás.

A monogámia arcai

Az európai, amerikai és ausztrál kultúrákban a monogámia az elfogadott párkapcsolati forma. A növekvő válási statisztikák száma azonban jelzi, hogy a nyugati kultúrákban a holtomiglan-holtodiglan kapcsolattal szemben a sorozatos monogámia van terjedőben. Vagyis életünk során jellemzően többször választunk társat magunknak, hosszú élettársi kapcsolat vagy újraházasodás formájában. Akadnak azonban olyanok, akik egész életükön át kitartanak egymás mellett. Az Egyesült Államokban élő John (102) és Ann Betar (98) 1932. november 25-én szöktek meg, hogy titokban egybekeljenek, mert az akkor tizenhét éves Annt szülei egy húsz évvel idősebb férfihez akarták hozzáadni. Ugyan rokonaik biztosra vették, hogy a fiatalok frigye nem lesz tartós, a pár tavaly ünnepelte 81. házassági évfordulóját, így ők tartják a leghosszabb életű házasság rekordját az USA-ban.

Tudd meg, mennyire vagy hűséges! Válaszd ki a legjellemzőbbet a kérdésekre adható válaszok közül, vagy jelöld meg azt az állítást, amellyel intuitív módon a leginkább egyetértesz. Kattints, és töltsd ki tesztünket!

A többférjűség előnyei

Igaz, jóval ritkábban fordul elő, de a többnejűség mellett létezik a poliandria, vagy többférjűség is. Elfogadott volt egykor a bretonoknál, a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, sőt háborús időszak után (amikor drasztikusan csökkent a férfiak száma) egyes monogám társadalmakban is, de Tibetben és Nepálban máig találni olyan közösségeket, ahol egy nő egyszerre több férfivel léphet házasságra. A szűkös körülmények között élő társadalmakban ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Így korlátozzák a népesség növekedését, valamint a megszületett gyerekek túlélési esélyei is javulnak. Az esetek többségében a férjek édestestvérek, ami segíti az együttműködést. A szegényebb földművelő családoknál
a munkamegosztás praktikus szempontjai játszanak fontos szerepet, míg a tehetősebb famíliák esetében a föld és a vagyon elaprózódásának megakadályozására is szolgál a többférjű családmodell.

Hűség a világ körül

A poligínia hívei

A többnejűségről, vagyis poligíniáról legtöbbször talán a Közel-Kelet egyes országai jutnak eszünkbe, pedig ez a családmodell Afrika sok országában, Burmában és Indonéziában is máig legális együttélési forma. 1890-ig az Egyesült Államokban is létezett egy nyíltan poligíniahívő csoport, a mormonok. Ők ugyan ekkor visszavonták az idevonatkozó tanaikat, és betiltották a többnejűséget, de az amerikai törvények tiltása ellenére máig léteznek olyan fundamentalista közösségek, amelyek vallási meggyőződésből továbbra is többnejű életet folytatnak. Mivel egy férfi hivatalosan csak egy nővel házasodhat, további feleségeit papír nélkül veszi magához.

Királyi házasságok

Magyarországon törvény tiltja, hogy egynél több emberrel lépjünk házasságra, amelynek megszegése többéves börtönbüntetést vonhat maga után. Nem volt ez azonban mindig így! A hunok társadalmában virágzott a poligínia. Attila, a hét vezér és leszármazottaik is több feleséget tartottak. Géza fejedelemnek pedig Sarolt mellett a lengyel származású Adelheid volt a második felesége. A monogámiára való áttérés végül a kereszténység felvételével és terjedésével valósult meg.

Csoportos szerelem

Poliamori három vagy több, bármilyen nemű és szexuális orientációjú ember kapcsolatát jelenti. Két nő, két férfi vagy két férfi és egy nő, de akár négy nő és hat férfi is élhet poliamorista kapcsolatban. A hangsúly ezekben a viszonyokban nem a törvényes köteléken van, sokak szerint nem is a szex a fő mozgatórugó.
A poliamori ideológiája, hogy a felek teljes nyitottságban, őszinteségben, jó akaratban és minden esetben etikus viselkedést gyakorolva éljenek együtt. Egy 2009-ben készült becslés szerint az USA-ban jelenleg nagyjából félmillió ember él poliamorista kapcsolatban. Érdekesség, hogy sok modern guru és spiritualitással foglalkozó ember választja ezt az együttélési formát. Sőt a brazil író, Paulo Coelho életrajzában (A mágusban) megemlíti, hogy ő is élt poliamoriban, és ma sem monogám.

Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.

Nem kell mindig őszintének lenni?


Már kapható a magazin legfrissebb száma.
A tartalomból:

  • Robotként élünk? – Beszélgetés Belső Nórával és Kamarás Ivánnal
  • Agy kontra szív
  • Kipróbáltuk a rajzmeditációt
  • Mosollyal az elfogadásért
  • Pszichológusból filmsztár – Natalie Portman
  • Orgazmuslabor a padláson
  • Miért lódítanak a tinédzserek?
  • Békésen világra jönni

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top