Psziché

“Van-e közös jövőnk?” – Válaszol a szakértő

Párkapcsolati, gyermeknevelési vagy munkahelyi problémád támadt? Ha szeretnél tanácsot kérni, írj szakértőnknek!

A párom állandóan flörtöl a nőkkel, még a jelenlétemben is. Egyszer épp vásároltunk, amikor csörgött a telefonja. Felvette, és egy női hang azt kérdezte tőle, hogy aznap megy-e dolgozni. Akkor esett le a tantusz, hogy nem is ott dolgozik, ahol mondta. Egyszerűen elborult az agyam, dührohamot kaptam, amiért hazudott nekem.
Régen szerettem őt, ma már inkább idegesít.
Valaha imádtam összebújni vele, mostanában inkább megvárom, míg elalszik, és csak utána fekszem mellé. Több mint egy éve nincs köztünk szex, ennek ellenére nemrég több száz ember előtt megkérte a kezem, és csak azért nem mondam nemet, hogy ne szégyenítsem meg. Mind a ketten fizikai munkát végzünk, én is elfáradok a munkámban, és őis, de itthon nem segít, mindent egyedül nekem kell csinálnom, a házimunkától kezdve a kertrendezésig. Nincsenek közösen eltöltött napok, de még egy mozizás vagy sütizés sem, csak a munka, a munka, a munka. Beszélni képtelenség vele, úgy érzem, menekül, valahányszor igyekeztem tisztázni a helyzetet, semmire sem jutottam, így feladtam a próbálkozást. Ördögi körben érzem magam, mi lehet az a lépés, ami kimozdíthat ebből a megrekedt állapotból?
Köszönettel, Ildi

Válaszol dr. C. Molnár Emma pszichiáter
Leveledből árad a kifosztottság érzése. A melletted lévő férfi , miközben azt állítja, hogy szeret, nőként semmibe vesz téged, és egy teljesen független életet alakított ki magának. Ebbe nemcsak hogy nem von bele téged, de még arra sem veszi a fáradságot, hogy amikor véletlenül “leleplezed”, valamilyen magyarázattal szolgáljon. Mivel szexuális kapcsolat sincs köztetek, lehet, hogy úgy érzi, ez felmentést ad számára a függetlenségre. Jogosnak tartom a felháborodásodat, mégis fel kell tennem néhány igen kellemetlen kérdést, hiszen a kialakult helyzet nem jöhetett volna létre a beleegyezésed nélkül. Igaz, hogy nem szándékosan, inkább belesodródva, mégis hagytad, hogy az események ilyen irányt vegyenek.
A kérdéseim tehát a következők:
Miért nem álltál a sarkadra, vagy kerestél olyan szövetségest (például a rokonságból vagy a baráti körből), akire párod hallgatni szokott, és aki beszélt volna a fejével? Miért vártad, hogy ő hívjon el moziba vagy cukrászdába, és miért nem otthon sütiztetek, vagy néztetek meg egy filmet, esetleg barátok meghívásával? Miért gondolod, hogy a munkából fakadó fáradtság mindenre felmentést ad? Összegezve a helyzetet, nincs mit szépíteni: a párkapcsolatotok valóban “leült”. Kérdés, hogy ezt mindketten így érzitek-e, vagy csak te. Abban az esetben, ha még van közös akarat, meg kell próbálnotok ismét egymás felé fordulni. Ha ez mégsem sikerül, a szakításon kívül nincs más lehetőséged.

Ha kérdésed van, ide írhatsz szakértőinknek: psziche@centralmediacsoport.hu


Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

Már nem szeretem az édesanyám, mit tegyek? - Válaszol a szakértő

A tartalomból:

  • Mi számít megcsalásnak?
  • A jelen pillanatról nem lehet lekésni – Test és lélek
  • Viktimológia – Kiből lesz áldozat
  • Párbeszédek – Müller Péter, Hevesi Krisztina, Havas Henrik, Szendi Gábor


Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top