Nő vagyok

Étrend hüvelygomba ellen

Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a hüvelygomba okozója az esetek túlnyomó többségében a hüvelyben egyébként természetes módon is megtalálható Candida albicans nevű gomba, amely általában akkor szaporodik el kóros mértékben, ha valamilyen külső vagy belső hatás miatt a felborul a hüvelyflóra egyensúlya, vagyis az ott élő mikroorganizmusok egészséges összetétele és aránya megváltozik. Ez az egyensúly több okból is kibillenhet: a legjellemzőbb az, ha a szervezet védekező képessége, az immunrendszer betegség vagy például tartós stressz miatt legyengül, de emellett komoly szerepet játszhat a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is ebben a folyamatban.

 

Nem nehéz belátni, hogy ha túl keveset vagy túl sokat eszünk, ha egyoldalúan táplálkozunk – például vitaminszegény az étrendünk –, akkor a szervezetünk nem kapja meg azokat a tápanyagokat, amikkel fenn tudja tartani az egészséges működését és meg tudja őrizni erejét. A rossz táplálkozás nem csupán az immunrendszer gyengítésével járul hozzá a candidás jellegű fertőzések kialakulásához, hanem azzal is, hogy olyan alkotóelemei vannak, amelyek kifejezetten kedveznek ennek a gombafélének a szaporodásához.

Étrend hüvelygomba ellen

Étrendváltoztatásra lesz szükség

A candidás fertőzések mielőbbi gyógyulásához a különféle gyógyszerek mellett – amiket a hüvelygomba első megjelenésekor, illetve kismamák esetében mindenképpen orvossal írassunk fel! – megfelelő étrenddel és életmóddal is hozzájárulhatunk. A “gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színező anyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak. Ez bizony eléggé leszűkíti a lehetőségeket, hiszen a legtöbb péksütemény, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt még a gyümölcsök többsége is tiltólistára kerülnek, és ezen felül még sajnos az alkoholt és a tejet is le kell venni a napi menüről. Helyette viszont korlátlan mennyiségben ehetünk párolt és nyers zöldségeket,valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a candida ellen ezen kívül még néhány gabonaféleség is, például a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs.

Az életmód sem marathat a régi

Ha valóban komolyan gondolod a candidafertőzés ellen a harcot, akkor nem csupán az ételeidet kell megválogatnod, hanem arra is ügyelned kell, hogy mikor és hogyan eszel. Át kell térni a napi 5 étkezésre, és le kell mondani az olyan reggelikről, amelyeket kutyafuttában, talpon állva fogyasztottál el a munkába indulva, és az olyan ebédekről is, amelyeket két fontos munkahelyi megbeszélés között lapátoltál be öt perc alatt. Egyszóval nyugodt körülmények között kell enni, stresszmentesen, lassan, kiélvezve az evés adta örömöket, és időt hagyni a szervezetnek, hogy a maga tempójában láthasson neki az emésztésnek.

Étrend hüvelygomba ellen

Étellista

Friss zöldségek: padlizsán, articsóka, avokádó, karfiol, bab, brokkoli, kínai kel, édeskömény, uborka, burgonya, káposzta (minden fajta), karalábé, póréhagyma, mángold, torma, sárgarépa, paprika, cékla, fekete retek, zeller, szója, spárga, spenót, paradicsom, csicsóka, savanyú káposzta, cukkini, hagyma.

Gyümölcsök: savanyú almák, savanyú körték, grépfrút, citrom.

Saláták és hozzávalók: zöldsaláta, vízitorma és kerti zsázsa, cikóriasaláta, tojás, endívia saláta, fejes saláta, uborka, sárgarépa, fokhagyma, gyümölcs- és almaecet, olajbogyó, radicchio, retek, szójacsíra, metélőhagyma, paradicsom, hagyma.

Tejtermékek: élőflórás, natúr joghurt, kecsketej, kevés juhtúró, kevés mozzarella sajt, rizstej, kókusztej, mandulatej, zabtej

Húsfélék: halak, pulyka, csirke, sovány marhahús, sovány disznóhús

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top