Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Normaflore mesedoboz gyűjtőoldal

Mit tegyek, ha megy a baba hasa?

A csecsemőknél kicsit bonyolultabb megállapítani, hogy valóban hasmenése van-e, mert náluk mind a végtermék gyakorisága, mind az állaga megtévesztő lehet. Először is tehát próbáljuk kideríteni, tényleg van-e gond, és ha a válasz igen, utána jöhetnek a különféle gyógymódok.

Sok kismamát aggaszt, hogy a babája néha naponta 6-7 alkalommal is megtölti a pelenkáját, míg máskor egy hét is eltelik anélkül, hogy széklete lenne. Ez a jelenség teljesen normális, és nem utal egyértelműen emésztőrendszeri panaszokra. A hasmenés megállapításánál ezért nem a széklet gyakoriságát, hanem az állagát kell elsősorban figyelni.

Mit tegyek, ha megy a baba hasa?

Ez most hasmenés vagy sem?

Az egészséges babakaki sárgás vagy ritkábban zöldes színű és kenőcsös, de egyes babák hígabbat, mások keményebbet kakilnak. Felnőtt embernél ez nem jelentene jót, de a csecsemőknél ez a normális. Hasmenésre akkor kell csak gyanakodnunk, ha a széklet nyúlós, nyálkás, vizes lesz és hirtelen megváltozik a színe (zöldes lesz), valamint a szaga is áthatóbb a megszokottnál. Ezen kívül, ha hasmenésről van szó, akkor a baba legalább háromszor kakil megváltozott állagú széklelet. További intő jel, hogy a kicsi hangulata is megromlik: nyugtalan és nem alszik jól.

Mitől megy a hasa a piciknek?

A hasmenést szinte lehetetlen elkerülni a csecsemőknél, és majdhogynem normálisnak számít, ha évente két-három alkalommal átesnek ilyen perióduson. Ilyenkor rendszerint valamilyen bél- és gyomorfertőzés áll a háttérben, de előidézheti élelmiszerallergia, stressz vagy gyógyszeres kezelés is. Sőt az anya táplálkozása is hatással lehet a baba emésztésére: ha az édesanya naponta 4-5 deciliternél több rostos levet iszik vagy tejelválasztást serkentő teát fogyaszt, az a babánál hascsikarást, hasmenést okozhat.

A hasmenés sokszor otthon is jól kezelhető, de vannak esetek, amikor orvosra kell bízni a gyermek gyógyulását. Mindenképpen forduljunk doktorhoz akkor, ha a 4 hónaposnál kisebb gyereket érint a hasmenés, vagy ha tartósan, 3 napnál tovább tart ezt az állapot. Akkor is orvosra van szükség, ha a széklet gennyes, véres, a babának láza van és hány, és huzamosabb ideig 8 legalább 6 órán át) nem volt vizelete.

Legtöbb esetben azonban szerencsére semmi drámai nem áll a hasmenés hátterében. Inkább arról van szó, hogy a baba túl sok, laktózban gazdag előtejet evett, ami enyhén hashajtó hatású, ám ha hozzájut a zsírban dús, “normális” anyatejhez (vagyis teljesen kiüríti a mellet a pici), akkor a probléma elmúlik. Ételallergia is szóba jöhet, amit az édesanya által fogyasztott ételek okozhatnak, Ebben az esetben ha az anya megváltoztatja az étkezési szokásait, a hasmenés is megszűnik.

Mit tegyek, ha megy a baba hasa?

Hasmenéses baba gondozása

A hasmenéses időszakban a baba nagyon sok ásványi anyagot és folyadékot veszít, ezért ilyenkor oda kell figyelnünk a megfelelő táplálásra és a folyadékpótlásra is, hiszen a picik sokkal könnyebben kiszáradnak, mint egy nagyobb gyermek, vagy egy felnőtt. Az anyatejes babáknál a gyakori szoptatás ilyenkor elengedhetetlen, de ezen kívül 4-6 óránként javasolt egy kis folyadék kiegészítés is. Erre a célra egy csipet sóval és egy kiskanál szőlőcukorral “megbolondított”, lehűtött kamillatea vagy forralt víz kiválóan megfelel. Figyeljünk azonban oda, hogy fokozatosan, kortyonként adagoljuk a folyadékot. A tápszerrel táplált csecsemő esetében hat-nyolc órán keresztül csak lehűtött tea itatása ajánlott, majd a megszokott tápszer – egy rész tápszer két rész víz arányban elkeverve – is fogyasztható. Két-három nap után fokozatosan vissza lehet térni a normál mennyiséghez 1:1, majd 2:1 arányban.
Ezen kívül jó szolgálatot tehet a baba bélflórájának, ha valamilyen probiotikummal is ellátjuk, mert ez segít helyreállni az emésztőrendszerben található baktériumok egészséges egyensúlyát.

Címlap

top