Normaflore mesedoboz gyűjtőoldal

Kreatív mama mesél – mesegyártó sablon ötlethiányos napokra

Előfordulhat, hogy önállóan, a saját képzeletedre támaszkodva kell mesélned a gyermekednek. Mert mesélni kell, az nem maradhat el, ha azt szeretnéd, hogy egészséges szellemű és lelkű felnőtt váljék belőle. De mit tehet az, aki nem született mesemondónak, aki szívesebben támaszkodik az előre megírt történetekre, mint a saját fantáziájára?? Nekik segít az alábbi "forgatókönyv", amit használva estéről estére összeállíthatnak egy használható, jó mesét azok is, akik egyébként azt hitték, csak könyvből képesek mesélni.

Ha épp kifogytál az ötletekből, vagy úgy érzed, hogy a fantáziád hagyott cserbe, akkor használd ezt a mesegyártó sablont, aminek a segítségével megalkothatod a történetek vázát, szereplőit. Ha van vázlat és ha tudod, hogy honnan hová akarsz eljutni a mesédben és milyen hősökkel, akkor a fantázia is könnyebben megnyílik, és érdekesen, fordulatosan tudsz majd saját mesét mondani a gyerekednek. A jó vázlathoz ismerni kell pár alapvető mesetípust, amik közül az éppen aktuális alkalomra választasz majd egyet, tudni kell, hogy milyen történeti ívek illenek a mesékhez, és végül legyenek a tarsolyodban a mesetípusoknak megfelelő figurák, szereplők és helyszínek.

Kreatív mama mesél – mesegyártó sablon ötlethiányos napokra

Különféle mesetípusok

Többféle típusú mese létezik. Ha ezekből választasz, az más sok mindent meghatároz a mese cselekményében és szereplőiben. Elsőként tehát ismerkedjünk meg eezek választékával.

Varázsmese, tündérmese

csak egy bizonyos kor felett, 4 évnél idősebb gyerekeknek ajánlott. A varázsmesékben ugyanis földön túli, fantasztikus teremtmények is előfordulhatnak, olyanok, amik teljes egészében a fantázia szülöttei, így egy kicsi gyermek még nem tud mit kezdeni velük, és megzavarja a gondolkodása fejlődését. A varázsmesék lényege, hogy valamilyen kár, veszteség bevezetésével vagy valami birtoklásának óhajával kezdődnek, ami miatt a hős útnak indul otthonról. Az úton segítőkkel (pl. tündérrel) találkozik, akiktől mágikus tárgyakat kap, melyek segítségével sikerül elérni célját. Fontos eleme az ellenséggel való találkozás, az üldözés végül a hazatérés.

Állatmese

Ezekben a főszereplők állatok, akik viszont emberi tulajdonsággal rendelkeznek, emberként gondolkodnak, beszélnek, cselekszenek, de ez a hallgatóban mégsem kelt csoda érzetet. Az állatmeséket általában kimondottan a tanulság miatt mondták régen, példázatként, útmutatóként, bölcseletként szolgált. Magyarul direkt nevelő szándékú és hatású mesetípus ez. Az állatmesékben nincsenek a főhősnek segítői, de általában van riválisa (róka-farkas, medve-farkas, kutya-macska). Jellemzően tréfás csattanóval érnek véget. Nehéz műfaj, alaposan ki kell gondolni előre a mondanivalót és a történetet is, hogy hasson.

Tréfás mese

Rövid, humoros, néha már-már gunyoros a hangvételű kis történetek ezek, amiknek a csattanó a vége. Kifigurázza a rossz e,beri tulajdonságokat (pórul jár a fösvény, az irigy, a lusta stb.) és fő erénye a főhősnek benne a szellemessége, furfangossága, amivel megleckézteti rosszakaróit. A tréfás mese gyakorlatilag egy hosszúra nyúlt vicc, és mint ilyen, minden eseménynek és szónak a helyén kell lennie ahhoz, hogy működjön a végén a poén. Érdemes fejben előkészülni, és nem az improvizációs képességünkre hagyatkozni.

Bolondmese

Nincs is normális története, sokkal inkább csak a lehetetlen sületlenségek, nagy ívű lódítások, hazugságok, és nagyotmondások sorozata a mese. Általában a mesélő úgy adja elő, mintha vele történtek volna meg a hihetetlen események. Igen szórakoztató, a gyerekek imádják.

Novellamese

Realisztikus történeteket, szereplőket vonultat fel az ilyen mesetípus hosszan, több “epizódon” át. A mindennapi életre vonatkozó jó tanácsok fogalmazódnak meg benne (például a Piroska és a farkas is ilyen novellamese, amiben az egyik tanulság a gyerekeknek, hogy álljanak szóba idegenekkel). Sok szereplőjük van, akik jellemvonásaik és foglalkozásuk szerint akár a szomszédban is lakhatnának (vadász, tűzoltó, postás, tanár, erdőkerülő, stb.), és az egyes epizódokba újabb és újabb cselekményszál és szereplő épülhet bele. Nagyobb gyerekeknek érdemes mesélni, mert hosszú mesék ezek, és a kicsik figyelme nem elég ehhez, ráadásul a nagyok (4-5 év felett) már maguk is szívesen szállnak be a történet alakításába.

Kreatív mama mesél – mesegyártó sablon ötlethiányos napokra

Válassz először mesetípust

Elsőször ezt a két tényezőt kell megválasztanunk. Az egyes mesetípusok ugyanis nem valók minden korosztálynak, és a mese hossza is úgy változhat, ahogy nő a gyermek.
A legkisebb babának mindegy, milyen történetet mesélünk, a lényeg, hogy dallamos, ritmusos legyen. A babákat az értelmetlen varázsszavak, a dallamos, ritmikus dünnyögés, éneklés bűvöli el. Bármilyen hosszan “mesélhetünk” neki így, nem fogja elunni.

Az 1-1,5 éveseknek az őket közvetlenül körülvevő világról meséljünk. A főhősök ismert személyek legyenek: apa, anya, kutya, cica, testvér vagy éppen olyan tárgyak, amikkel naponta találkozik a gyermek: ágy, asztal, lámpa stb. Rövid, pár perces kis történeteket tudnak ekkor még befogadni, és nem kell túlbonyolítani a sztorit sem: elég ha egyszerűen csak elmeséljük, hogyan és miért nyávog a cica, mit csinál anya a konyhában stb.

A következő időszakban (4 éves korig) egyre bonyolódhatnak és nyúlhatnak a mesék, de még mindig valóságos, evilági dolgok legyenek a szereplői és témái. 10 perc mese általában elég is egyszerre ilyenkor még a gyermeknek, többet nehezen tud már befogadni.

4 év körül lassanként elindulhatnak a mesék a fantázia birodalmába is, fokozatosan színesedhetnek sárkányokkal, tündérekkel, boszorkányokkal, királylányokkal és akármilyen más teremtményekkel. Ilyenkor kell igazából összeszednie magát a mesélőnek, és ha nem igazán jó az improvizációban, akkor előre fel kell készülnie fejben, és nagyjából kitalálnia hogyan is alakul majd a története és kik lesznek a szereplői. (Igazából nekik szól ez a cikk).

6 éves kortól már nem csak passzív befogadók a gyerekek, hanem ők maguk is alakítják a cselekményt, új szereplőket találnak ki és vonnak be a mesébe. Ilyenkor más egyre nagyobb élvezet a felnőtt mesélőnek is ez a játék, hiszen közösen alkotnak valamit. Ilyenkor már bármilyen mesefigura megjelenhet, gátlások nélkül alakulhatnak az események is. Legjobb, ha egy mesét hosszan, több részben mesélünk, akár egy héten át is eltart és minden este egy új epizódot mondunk el, pontosabban találunk ki a gyermekkel közösen. Hagyjuk, hogy gátlás nélkül áradjon a képzelete és legyünk partnerek ebben a játékban.

Ki legyen a főhős? Kik legyenek a szereplők?

Bárki és bármi lehet a mese hőse, a választást ebben az esetben csak a mese típusa befolyásolja. Állatmesékben például ne legyen királyfi, a piciknek szóló történetekben pedig gonosz boszorka. de egyébként tényleg bárki szóba jöhet: Pistike a szomszédból, a királyfi, a királylány, a pásztorfiú, a polgármester, a horgász, az űrhajós, a nagybácsi, a macskában a bolha, a nagyi füles fotelje, a papa kocsija. Végtelen a lehetőség. Válassz tehát egy főhőst és adj neki egy-két tulajdonságot véletlenszerűen (például birkatürelmű hűtőszekrényajtó, vagy mondjuk nagyothalló királyfi – ügye érzed, hogy ezekben egyből benne bujkál már a történet is?). Ezzel a sztori már kerekedik is. A mese típusának megfelelően állítsd hadrendbe még további szereplőket – rövid meséhez keveset, hosszúhoz többet. Ezeket is találomra válogasd: lehet szereplő egy ponty, egy vasúti büfés, egy pálmafa, egy kurta farkú kismalac, egy beszélő macska, egy éneklő virág, stb, stb, stb.

Kreatív mama mesél – mesegyártó sablon ötlethiányos napokra

Színhely

Ha a szereplőket kiválasztottad, akkor adj nekik színpadot is. Ennek megválasztásával egy újabb lépéssel kerülsz közelebb a mese kialakulásához, hiszen a színtér meghatározza, hogy mik történhetnek ott. (Egy tengerjáró hajón például szóba sem jöhet a hegymászás – kivéve ha bolondmesét faragsz.) Engedd el a képzeleted, és írj össze pár lehetséges helyszínt: Hunyadi Mátyás tér, apu íróasztalának a fiókja, Benedekfalva – Bodri utca 7, dzsungel, nagyváros, szavanna, erdő, mező, tenger feneke.

Különféle történetvezetések

Miután a mesetípust, a főhőst, a szereplőket és színhelyet kitaláltad, és ezzel felállítottad a “színpadot”, megteremtetted a történet kereteit, már csak “be kell lakni” ezt a képzeletvilágot, és mozgatni kell a hősöket valamiféle elv szerint. Egy szabály van: a történetet előre kell vinni bármi áron – különben elvesztjük a hallgatóságot. Viszont akárhogy is csavarjuk a sztorit, a jó meséknek egy közös jellemzője van: a happy end, az elnyert jutalom, vagyis hogy boldogan élnek a főhősök, amíg meg nem halnak. Magyarul a helyzetük jobb, mint a mese elején volt, de legalábbis megegyezik azzal. Ez a műfaji sajátosság három különböző történetvezetési ívre ad lehetőséget. Amikor saját kútfőből mesélsz, ebből a háromból kell hát választanod.

1. A mese hősének helyzete a kezdetben kitűnő. (Például egy királyfi a főszereplő, aki szülei szeme fénye). Ebből a remek pozícióból azonban valamilyen esemény kimozdítja, és a helyzete drámaian megromlik, mélypontra jut, esetleg folyamatosan hullámzik jobb és rosszabb helyzetek között. Végül A minden megoldódik, és a főhős visszakerül legalább a kezdeti jó helyzetébe vagy még annál is jobba.

2. A mese hősének helyzete a történet kezdetén teljesen kilátástalan. (Például egy árva lány gonosz mostohák és rosszindulatú testvérektől nyomorgatva tengődik.) Ebből a helyzetből emelkedik fel a főhős a történet végére.

3. A főhős helyzete semleges, átlagos. (Mondjuk éldegél egy hétköznapi fiúcska a családjával egy 9. kerületi bérház második emeletén) Indulhat felfelé és lefelé is a hős sorsa, nagy kanyarokat kiugró érzelmi és egzisztenciális csúcsokat érhet el pozitív és negatív irányba, de végül a legmagasabb csúcson kell kikötnie, ahhoz hogy kerek legyen a mese.

Mire mindezt végigolvasod és kiválasztod a mese szereplőit, helyszínét, időtartamát, típusát és minden mást, már szinte kész is a meséd. A történet magától elindul egy óvatlan pillanatban, neked csupán ki kell mondanod, szépen átadnod a gyerekednek. Mesélj saját mesét, és ezzel mindketten sokkal gazdagabbá lesztek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése