Aktív nyár 2017

Last minute: minden áron?

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra – hangzik el számtalanszor a jóindulatú figyelmeztetés, mi mégis többnyire csak legyintünk rá, mint közhelyes megfigyelésekre szokás, pedig gyakran meglepően kifizetődő tanácsnak bizonyul az óvatosságra intő tapasztalat.
 

Honnan – hová?

A last minute kifejezés jelentése pontosan így hangzik: az utolsó percben, az utolsó pillanatban. A last minute utak szófordulattal elsősorban az utazásokat, szálláshelyeket leszállított árban értékesítő utazási irodák árajánlataiban találkozhat az átlagos érdeklődő. A névadásból következően az utazás e sajátos válfaja jellemzően a kifejezést jelölő nyárutó szezonra eső időszakkal határozható meg leggyakrabban. De nem kizárólag, előfordulhat, hogy last minute útajánlattal találkozhatunk főszezonban is, az idő tényezője most is viszonylagos, ha az adott időszakra lefoglalt külföldi szálláshelyek értékesítése nem sikerül maradéktalanul, akkor még mindig jobban megéri az irodáknak egy utat mérsékelt áron piacra dobni, mint azt egy az egyben veszteségként elkönyvelni. Általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy az augusztusi–szeptemberi időszak közkedvelt utazási stílusa ez, amelynek számos előnye mellett a hátrányaira is fel kell hívnunk a figyelmet.

A last minute utat nem lehet lemondani

Last minute utat az indulás előtti 1-3 hétben szokás meghirdetni, és az indulási időponthoz közelítve egyre nagyobb árkedvezményre tehetünk szert, miközben ugyanazt a szolgáltatást kapjuk. Hátránya viszont az, hogy valamilyen szinten biztosan kompromisszumot kell kötnünk, pl. nem válogathatunk a szálláshelyek között, nem dönthetjük el, hogy félpanziót vagy teljes ellátást kérünk. Nem lehet lemondani az utat, ha mégis közbejön valami, így a teljes befizetett összeget elbukjuk ilyenkor.

Last minute: minden áron?

Kinek ajánljuk?

Aki szereti a kalandot, nem ritkán annyira, hogy már az utazás megkezdése előtt, azonmód a váróteremben hozzálát a kaland becserkészéséhez. (A műfaj legdurvább hívei külföldön egyszerűen kiköltöznek a családdal és a csomagokkal a repülőtérre, és ott vadásznak aznapi indulásra és hotelre az interneten.)
Aki kellően rugalmas és nyitott, nem zavarja, ha nem tudja, hogy hova utazik és mikor (bizonyos keretek között), de bizakodó természetű, hiszi, hogy felülkerekedik a nehézségeken.

Amikor a kevesebb néha drágább

A last minute utak foglalása egy kis utánajárást igényel, a vonzóan alacsony árak néha megtévesztőek, könnyen kiderülhet, hogy nem mindig a legolcsóbb nyaralás a legjobb üzlet. Gyakori buktató, hogy a feltüntetett ár nem tartalmaz bizonyos szolgáltatásokat – pl. apró betűvel írják oda, hogy az utazást önköltségesen kell megoldanunk, vagy a félpanzióért pluszba fizetnünk kell és hasonló finomságok. A felárakkal nagyon el lehet úszni, ezért 2008-tól kötelezően fel kell tüntetni a katalógusokban a teljes részvételi árat minden járulékos költségével, ennek tartalmaznia kell a szállás mellett a repülőjegy, a repülőtéri illeték és a transzfer díját is.

Last minute: minden áron?
 

Mennyi az annyi?

A last minute utakkal általában 20-30 százalékot lehet megspórolni, belföldön akár 63 százalékos kedvezménnyel is lehet vakációzni – igaz, főleg kevésbé ismert vidéki panziókban, háromcsillagos hotelekben. Mielőtt még az utazásnak ezt a kevésbé költséges formáját választanánk, érdemes elgondolkoznunk a vállalt rizikókról, valódi veszélyforrásokról is, amelyek rémes kalanddá változtathatják pihentetőnek szánt nyaralásunkat. Mindig tájékozódjunk a választott szállodáról, hogy ne érhessen minket meglepetés. (Távol mindentől és mindenkitől.) Ha egzotikus országba utazunk, az oltásokról, ezek hatóidejéről se feledkezzünk meg, és a vízum megszerzésére is számoljunk fel időt. Ha tehetjük, kössünk utasbiztosítást, lehetőleg ne az alapszintűt válasszuk, ezen nem érdemes spórolni. És ha mindent elintéztünk, s mindezek ellenére még van erőnk ellazulni is, azonnal kezdjünk hozzá, amint leültünk a gépen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top