Grill

Szuper fagylaltok – készítsd el otthon!

Hűsölni vágyunk, amit nem csupán az árnyékban vagy vízben ázva tehetünk meg, hanem azzal is segíthetünk hőérzetünkön, ha hűsítő ételeket eszünk. Például házi fagyit!

Házi oreós fagyi

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 6 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 150 g keksz (csokidarabos keksz)

Elkészítése:

A tojásokat a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral keverjük össze, és állandó keveréssel főzzük sűrűre. Megvárjuk, míg kihűl, majd betesszük a fagyasztóba. Amikor elkezd keményedni, a felvert tejszínhabbal elkeverjük, beletesszük az apró darabokra tört kekszet, és tovább fagyasztjuk. Pár óra és már fogyasztható is.

Hűsítő ételek – raklapnyi fagyit ide!

Citromos joghurtfagyi

Hozzávalók:

  • 250 ml habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 3,8 dl natúr joghurt
  • 0,5 ek rum
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.

Hűsítő ételek – raklapnyi fagyit ide!

Gyümölcssaláta sárgabarack- és eperöntettel

Hozzávalók:

A sárgabarackos öntethez:

  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 0,5 tk méz
  • 0,5 ek citromlé
  • 2 ek narancslé
  • 1 csipet vanília
  • 0,5 kk citromhéj
  • 0,5 kk narancshéj
  • 1 csipet só

Az eperöntethez:

  • 5 dkg eper
  • 3 g dió
  • 0,25 tk méz
  • 1 kk citromlé
  • 3 ek narancslé
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet só

A salátához:

  • 1 db banán
  • 10 dkg eper
  • 1 közepes alma vagy körte
  • 1 db kivi
  • 10 dkg málna vagy ribizli
  • 5 dkg erdei gyümölcs – idénygyümölcs

Elkészítése:

Aprítsuk fel az aszalt sárgabarackot, és 15 percig vízben áztatjuk. Amíg áztatjuk a barackokat, daraboljuk fel a többi gyümölcsöt. Reszeljük le a citrom és a narancs héját, csavarjuk ki a levüket. Szűrjük le a vizet az aszalt sárgabarackról, tegyük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Enyhén folyósra turmixoljuk. Ha nem elég folyékony, tehetünk hozzá egy kevés narancslevet vagy vizet. Ha elkészült, öntsük ki egy tálba.

A turmixgépet nem mossuk el, ugyanis az alján maradt szósz az egyik alapanyaga a második szósznak. Tegyünk 1-2 szem epret a turmixgépbe az aprított dióval és a többi hozzávalóval. Turmixoljuk pépesre, és csak ezután adjuk a többi epret a szószhoz. Folyósra daráljuk, de az sem baj, ha néhány kicsi eperdarabka marad benne. Tegyük a gyümölcsöt egy mély tálba, és öntsünk rá az eperszószból annyit, hogy jól átjárja. Kanállal forgassuk meg a gyümölcsöt a szószban. Tegyük tányérokra a salátát, és öntsük le a maradék eperszósszal és a sárgabarackszósszal. Díszíthetjük mentalevéllel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top