Hurrá nyaralunk

A világ legszebb homokszigete

A Fraser-sziget Ausztráliához tartozik. Az 1840 km²-es területű földdarabot a világ legnagyobb homokszigeteként tartják számon. 1992-ben került világörökségi listára, és nem véletlenül. Az ökoturizmus paradicsoma, állandó városok nincsenek itt, csak néhány hotelt építettek ide.

A sziget 124 km hosszú, 10–15 km széles, a legszélesebb pontján 25 km. A sziget tengerpartjának hossza 290 km.

A legmagasabb pont a szigeten a 244 méter magas Mount Bowarrady nevű homokhegy. Kialakulásáért a parti folyókból származó üledéki homok a “felelős”, melyet a tengeráramlatok sodortak észak felé. A Fraser-szigeten mindössze pár vulkanikus eredetű szikla található, belsejében mintegy 100 édesvízi tavat lelhetünk fel.

A világ legszebb homokszigete

 

A sziget neve

A sziget elnevezése egy hajótöréshez kapcsolódik, ugyanis 1836-ban európai hajótöröttek evickéltek ki a szigetre. A közülük életben maradottakat két hónap múlva mentették meg egy expedíció résztvevői. A túlélők között volt a szerencsétlenül járt hajó kapitányának felesége, Eliza Fraser is. A hölgy azt állította, hogy a férjét a sziget őslakói ölték meg, s a londoni Hyde Parkban felállított sátorban hatpennys belépőjegy ellenében szörnyű történeteket mesélt a bennszülöttek által elkövetett kínzásokról. Többek között arról, hogy a másodkapitányt elevenen, lassú tűzön megsütötték. Mrs. Fraser történetei adtak ihletet a Nobel-díjas Patrick White A Fringe of Leaves című művéhez.

Nézd meg a szigetről készült videót is a Lótusz blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top