Hurrá nyaralunk

Hogyan éld túl a kánikulát?

A nagy meleget mindannyian nehezen bírjuk, akkor is, ha otthonunk árnyékában tölthetjük, és akkor is, ha mindennapi teendőinket intézzünk. Most adunk néhány tippet, hogyan vészeljük át a kánikula utolsó napjait.

Hogyan éld túl a kánikulát1. Vizezz!
Nemcsak magadat, kívülről és belülről, hanem gyakorlatilag mindent, ami csak alkalmas arra, hogy vizet párologtasson magából. Mosd fel a padlót, teregesd ki a vizes ruhákat, vizezd be a függönyt és a takarót. Így a lakásban még a legkisebb fuvallat vagy légmozgás is hűsítően fog hatni.
2. Csuklópánt
Ha van egy régről megmaradt, sportoláshoz használt csuklópántod, nyugodtan vizezd be, és húzd rá a kezedre. Ezek vastag pamut anyagból készülnek, így a vizet a sokáig magukban tartják.
3. Sötétíts!
A meleg legjobb ellenszere az árnyék. A lakásodat is sötétítsd be! A legjobb, ha lehúzod a redőnyöket, de ha nincs ilyened, akkor takard le valami világos anyaggal, vagy vásárolj fényvisszaverő ablakfóliát.
4. Pancsolás
Nem feltétlenül van mindig lehetőség arra, hogy vízparton töltsük a legmelegebb órákat, nem is biztos, hogy minden esetben az lenne a legjobb. Otthon is hűsíthetjük magunkat frissítő zuhannyal vagy egy hideg vizes lábfürdővel.
5. Go off!
Kapcsold ki az elektromos kütyüket, ezek termelik a legnagyobb hőt. Számítógépezés vagy tévénézés helyett inkább olvass vagy nyugodtan élvezz ki egy hűsítő italt.
6. Jeges fuvallat
Ha nincs légkondicionáló berendezésed, tegyél egy tál jeget a ventilátor elé, így szinte északi széllel egyező hőmérsékletű levegő keringhet a lakásban. Olcsó és nagyszerű trükk!

Hogyan éld túl a kánikulát

7. Öntözzünk!
Ne felejtsük el a nagy melegben is meglocsolni növényeinket, virágjainkat. Nemcsak azért, mert igénylik, hanem mert meg is hálálják. Az elpárolgó víz szintén hűti a levegőt a lakásban.
8. Csinálj huzatot!
Bár nem ajánlatos nappal kinyitni az ablakot, hiszen csak a meleg dől be, de ha alkalmas a lakásunk arra, hogy huzatot csináljunk, akkor naponta párszor érdemes levegőztetni egyet. Vigyázzunk, ne tartózkodjunk sokat az áramló levegő útjában!
9. Babával
Kisbabával talán még sokkal nehezebb kibírni a meleget, hiszen nem szellőztethetünk olyan bátran, nem csinálhatunk huzatot és ventilátort is óvatosan használjuk. A lakásban legyen minél kevesebb ruha a kicsin, hogy elkerüljük a melegkiütést. Ha csak lehet, vegyük le a pelenkáját, ilyen melegben ez is kényelmetlen viselet. Napközben többször törölgessük át vizes törölközővel. Sétáltatni pedig reggel és este vigyük, árnyékba. És ne felejtsünk el minél több vizet adni neki, nehogy kiszáradjon.
10. Így öltözzünk!
A hiedelemmel ellentétben ilyenkor nem ajánlatos falatnyi ruhákat hordani, ugyanis sokkal jobban felmelegszik a testünk. Érdemesebb bő, sokat takaró, világos színű ruhát választani, ami árnyékban tartja testünket, nem tapad és kényelmesen tudunk benne mozogni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top